Thursday, December 24, 2009

...and i go


so long, fare thee well
the dancer and the dancing days
have taken leave and fell
so turn down this bed of stone
quench me
with deadly nighthade
from the rose that you belong
the long december rain is falling now
running down on strees to nowhere
music is my life
you’re my sweetest nightingale
but i can’t hear it here no more
a n d i g o . . .
. . . i go
hush now, don’t shake or break
words have fallen silent
like soldiers to the grave
no matter what they do or say
lay me on the sleepy meadows
by the tracks upon your face

Tuesday, December 22, 2009

threesixfive days

when i first met you all those years ago,
i fell in love so fast, i knew right then,
you were the one and only one for me;
i'd never have to look for love again.
each anniversary finds us happier;
you are my light--my moon, my star, my sun.
you show me what real love is all about,
you fill my life with pleasure, joy and fun.
as time goes by, our love grows stronger still.
you're the most amazing (blogs) i ever knew.
i prize our anniversaries because
each year i fall in love again with you.


pwoooorh, macam tak caya dah setahun jadi blogger tegar!

epi anniversary

Tuesday, December 15, 2009

bloody racist

semua orang nak talk-talkin’ bout biro tata negara. lately, sana pot-pet, sini pot-pet. pertama kali dengar dah rasa nak muntah side effect pembawakan budak dalam kandungan ni; dah takde nama lain ke yang lebih glamours diaorg nak letak? bunyi haprak buat loya tekak je. then, memandangkan ramai kekawan yang men-ter-jebakkan diri menghasut bergulung tanduk kat kepala mengalahkan capricorn and so nak tak nak terpaksalah join sekaki walaupun terpaksa guna sandal jamban menggantikan high heal prada ni. menjejakkan kaki ke kem btn pada tahun 1997 penuh tanda tanya [?] and time tu saya masih lagi trauma ronggeng rokiah di universiti. orang kata kem tu wajib pada semua student junior cam kitaorg, if not tak bleh grad. soooo atas ke-peng-or-an saya pun terjebak dengan dakyah + mitos yang kononnya kem ni sama meletop ala-ala summer camp putera william or charles.

seminggu berkubang mandi di tepi kolah tanpa jacuzzi mematikan angan-angan mat jenin and finally berkubang sama kesejukan dalam jamban, hahaha. ko simpan je hasrat ko tu senaaaaah! setiap pagi plak terpaksa memanjat tangga surau untuk solat berjemaah walaupun mata separuh pejam keletihan bangun lebih awal bersaing dengan lalat (tok mak kata kalo nak rezeki melimpah ruah kenalah kita bangun sebelum lalat bangun...cikgu biology dia yang ajor kaaaan, lalala). my meal elok sikit dari kunyah plastik beg lembu si rajoo. belum sempat nak mengurat dah terpaksa ke padang kawat. niat memang nak berkawat, tapi dressing mengalahkan nak buat “catwalk” runway project. ni catwalk ke kawat??? pitam jap jurulatih, wakakaka :D yang penting saya dan kekawan epi & enjoy this moment.

no gucci, no prada. even kak melah jual avon pun tak boleh nak cari makan direct selling kat sini. bau punya la kepam sesekor. yang jantan dah memang bau jantan, yang pompuan pun bau jantan sekaki...ko dah pe ke hal? ada ati nak possing-possing kuching siam mengawan. wo, mentain dek non…saya masih bleh tersenyum kambing; smart and not to bad…nasib gak berjaya seludup parfume sebotol dua and setup rambut kepuk-kepuk macam paris hilton, dush*
selepas semua bahan tadi diadun dan dimasukkan dalam ketuhar…dibiar seminggu maka hasilnya adoooor! tempoh seminggu berjaya saya harungi walaupun badan bintat-bintat sana sini dan calar-calar masuk hutan. walaupun diaorg kata saya ni lebih catwalk dari berkawat, but ada seperkara yang sangat saya hargai. persahabatan and loyalty (menghargai apa yang kita ada). btn's stated objective is to nurture the spirit of patriotism and commitment to excellence among malaysians, and train leaders and future leaders to support the nation's development efforts. bukanya sesuatu yang perlu dikontroversikan!?! elo…cik flora?!?

sape kata the syllabus based on patriotism for malays. sape kata malaysia belongs only to the malays and the government is only a malay government? should only the malays be given the spirit of patriotism? other races are not patriotic about their country? ko stupid ke it is ridiculous..?

kalo korang nak kata saya tak cukup melayu…yup saya mengaku! “cakap pun nak slang bagai sana sini, makan belacan ngaku keju” that not a big deal tapi korang di luar sana kenalah bukak minda korang bahawa bukan ke wasiat raja-raja melayu dulu lagi time pembentukan perlembagaan persekutuan tanah melayu dah bersetuju…“kami namakan dan kami panggil dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung persekutuan tanah melayu (sekarang dikenali dengan nama malaysia)”.

jawapanya mudah…(ati korang) jika kita orang melayu yang korang rasa celup macam saya ni tak rasa bangga, apa kata korang cari aje negara yang korang bleh letak or daftar “nama korang sendiri” sebagai sebuah negara berdaulat and not MALAYsia. macam orang bercinta, sebelum dapat semuanya manis…semuanya wangi. bila dah dapat kembang bontot mengibas ekor, cheeeet podah!

“kita kini hidup dalam ketakutan, setiap seorang daripada kita. kita takutkan pengganas dan pengganas serta penyokong mereka takutkan kita, kita takut untuk pergi ke negara tertentu, kita takutkan kelab malam, kita takutkan surat-surat, bungkusan dan kontena kargo, kita takutkan serbuk putih, kasut, orang islam, pisau kecil, peralatan keluli untuk memotong dan sebagainya. mereka, di pihak yang lagi satu takut kepada sekatan, kekurangan bekalan perubatan. mereka takut terhadap penaklukan kententeraan...” by tun mahathir.

ini bukan isu GBS ke taman negara bikin photoshoot (mungkin gak cebisan saki baki semangat patriotism, katanyeeeeer)…or rombongan cik kiah ke sukan komenwel wokey. mungkin jugak mencari downline 3 orang lebih mudah mengaburi habuannya sebijik kereta jenama import buatan tempatan like mercs…hahaha daripada bertegang urat menghanjing-hanjingkan diri sendiri.

…taught a song with lyrics like “the land that you walk upon is owned by others” and saya akan terus nyanyi “anak kechik main api” sama tunenya macam my last entries. korang patut bangga ada sebuah negara namanya malaysia!!!




nota: great moment with team kaizen, btn alor gajah & ulu sepri.

Friday, December 4, 2009

uda & dara


“setiap manusia itu fakir”

dia jodoh yang pernah ditakdirkan…aku tolak. makan suap-suap label jenama tempatan kawan keprihatinan cinta monyet itu. ketika aku lemas, hanya dia bayangan yang tinggal. kenapa dia? hebatkah? masih??? masih basah pipi mengekang kelopak…waktu tu lepas seminggu raya dua tahun sudah; tanpa izinnya aku tetap pergi. digagahi hasrat mengukir harap pada yang entah, pada yang tidak, pada yang entah tidak sudah padanya.

“mak, kalo kita cari uda mak izinkan?”
“kenapa awak nak cari dia, sekarang???”

[dalam maksudnya, setelah kau tinggalkan bertahun tanpa endah? membuka dan mengunci sekaligus persoalan getus ati aku tentang prasaan yang sejak seminggu mula berbunga dan putiknya sudah lama aku kembangkan]

“mungkin uda dah kawin…anak pun mungkin dah ramai”

[kau tak faham lagi? ini amaran. dah sediakah? berhadapan bala apa jugak kemungkinan bakal dihadap? bariskan kata ati, tegar]

“orang cuma nak jumpa dia, tanya kabo…cukuplah”

sebakul epal merah “ingkar” gilapan semalam tersusun elok bersama sampul duit dikirim bertukar tangan bakul rotan. empat puloh minit empat puloh saat detik. pwoooorrrh...berlalu.

“uda nak kawin ujung tahun ni; uda tak cakap kamu..?”

[infiniti : remoook]

uda, kita tau kita banyak sakitkan ati awak. kita nak mintak maaf; tinggalkan awak tanpa benarkan pembuktian cinta itu hakiki (bukan analog bukti pembelian atau piala pameran). sebabnya kita tak pikirkan sesape lagi dalam ati; kontang. mungkin kita salah...yang terjadi tak mungkin kembali. selalu meninggikan mu.

aku manusia lemah
selalu terjatuh
berbeda aku darimu
kau berdiri teguh
aku serba tiada
aku kekurangan
dan bila kau tiba
aku hilang dari kewujudan
sempurnanya sifatmu
tulusnya hatimu,
jujurnya niatmu,
tingginya kesabaranmu
lepaskanlah diriku
kerna aku tak mampu
tuk menanggung
sebuah cinta sempurna…darimu
bukan aku tak pernah
mengerti dirimu
ku sanjung setiap kata
cinta kau berikan aku
hilangkan rasa itu
akhirkan semua
dan bila kau sedar
aku hilang dari kewujudan

nota: batu sungai merah jambu : senja nan merah : engkau ex5

Monday, November 30, 2009

CHE[e]SE

when we talk about cuti…my brain stop thinkin’ and apa yang best is lepaking at home makan minum sambil watching tv. pengertian raya pada saya menjadi simple as “gathering reunion with our closest family”…pullstop. so saya ada banyak masa untuk gelak tawa and main-main mata with my cousin, very naughty huh.



“seratus harijadi”

tulisan kali ni cuma nak buat preview about this drama yang cukup menyentuh my inner soul secara peribadi. tidak keterlaluan dan sangat santai (no more make up tebal like opera cina and dialog pun bebiasa je no more bible script). menyelami kisah sorang pompuan yang terperangkap dalam time frame selama seratus hari dan terpaksa mengulangi seratus harijadinya…plot by plot lebih menarik apabila that gal try to top-up memperbaiki hari yang sama sehingga hari ke seratus. the moral of story is bagaimana ia membentuk kekurangan diri sebagai subjek positif dan kelebihan yang jarang kita highlight. tu cuma sinopsis ringkas lakonan dina abu zahar dan zahiril adzim yang korang patut tengok; sebabnya cenimatography dia chantek, scriptwriter dia simple and lawak dia seeeemmpooi.



tak ramai yang prasan dan bijak mengeksploitasi kelemahan diri menjadi sesuatu yang fleksibel…elastik…dan menjadi lebih molek. kesempurnaan itu perlu pada saya tetapi obses menjadi terlalu perfect itu sound like kerosakan genetik je..? hidup lebih kaler-ful if ada pro and contra without any prejudis.



bermalas-malasan di depan tv dan sebalang kueh bangkit stok penagih tegar…diteman bunyi cengkerik, bunyi katak panggil hujan dan gigitan nyamuk merupakan terapi terbaik melarikan diri dari kesibukan paper works (i love my lovebites too hahaha). apa yang best tentang cuti kali ni...? saya dapat semuanya yang saya cari; saya harap anda juga jumpa cinta hati anda!!!

Thursday, November 26, 2009

bola is ball

makan bola, tido bola…semuanya pasal [bola]. sempat tak sempat mencuri gak masa memenuhi janji kepada kengkawan ke gelanggang futsal. melihat manusia pelik mengejar sebijik bola beramai-ramai. kepuasan. itu kata pemain profesional, saya hanya memberi moral support…memanaskan bangku penonton sambil terjerit-jerit keanakan (chup! dia orang yang tak bagi kita main kononnya takut kuku manicure kita rosak huhuhu…just cilok a good reason).

demam bola perkara bermusim. time dia melanda abis ley-sak semak di bahu jalan. kedai mamak untung sekali ganda. bini plak terlopong menanti laki tak kunjung pulang. pwoooorrrhh, nasib badan. yang kalah muncung sedepa, yang sorak menang berarak…tapi blame atas nama kepuasan.

life used to be all about me.

teringat saya peristiwa dua masjid, dua imam mengikut polimek fahaman parti politik 9 tahun lepas yang banyak mengajar erti kemanusiaan dan etika hidup. ketika itu saya ditugaskan di trengganu menyediakan statistik data sekunder. punya la taksub naluri mereka terhadap parti sehingga mengabaikan bangsa dan islam sebagai agama yang mereka war-warkan teras hidup…buta atau tuli? juling mungkin sehingga kabur membuat hipotesis. sudahnya masjid menjadi gelanggang politik dan sepi. saya gamam dalam pikiran liberal itu.

as far as feeling dumb and stupid all my life, i found out that i am fairly intelligent. i might do stupid things now and then, but that doesn’t make me stupid. i am not perfect, i still have moments of wondering if anyone loves me and there are times i fell really dumb.


apa persamaan antara bola dan politik? kedua-duanya memerlukan percaturan dan perancangan teliti. cuba mendapatkan kepuasan paling maksimum (elo, klimaks pun kepuasan maksimum-kan? dush*)

praise his name for takin’ me, a very rebellious child and loving me and never giving up on me…even when i wanted to give up on him. but, most of all i praise him that he has set me free, free to know him, free to live the life he planned for me before the world was ever formed.

then, couple last week saya terima sms seorang kawan memaklumkan perceraian kenalan kita orang… katanya “bebola” suami dia terlalu aktif mengeluarkan sperma (hahaha, motip???). terpaksa mencari kilang branches untuk mengagihkan produk hasil tempatan. erm...no komen-lah. banyak kemungkinan bleh menjadi sebab. ala, orang main bola pun bleh gaduh atas padang kaaaan?!?

by the time college was out, i prided myself in being the biggest lush and slut on campus. that’s something to be proud of, huh?

Saturday, November 21, 2009

A++ to minus plus

berhadapan banjir kilat bukan sesuatu yang bleh dijangka. cuaca mula renyai, mata mula berat dan ada bibit cinta luluh bersama jiwa rapuh. so expect the unexpected. dalam cuaca begini, mengelamun khayal mengimbau zaman persekolah adalah seperkara yang melekat di hati. saya pernah mengharung banjir dan merentas darjah dengan hanya memanjat kerusi ke kelas (miskin giler private skool ni)…so amazing huh? menyalak sistem peparitan yang asyik tersumbat dan sedangkan sistem pembelajaran pulak kian menghambat (pada masa tulah but now banyak benda lain lagi nak kena pikir).
.
balik dari opis, kroni gossip leg’s dah mula road block dan bercerita pasal result periksa anak-anak dia orang (nak harapkan bini sendiri lambat sangat sooooo terpaksa la sapu borak dengan bini orang...training katanyerrr). yang elok...tersingai panjang, yang burok pun singainya terlanjang bimbang terbukak pekong sendiri (nak tak nak terpaksa senyum simpul gak).

gossip leg’s: pe kata cham ajar anak kitaorg math dengan english?
kita: erm, ada ke masa?
gossip leg’s: ala...sunday saturday you tak payah la gi dating, bleh gak make it side income.
kita: hurrrrm…(yang korang suruh kita ajar j-robik pun masih terbengkalai, ni kan pulak???) kept thinkin’.

[ilmiah sangat subjek perbincangan petang ni, ke dah tebus dosa dengan “father john” huhuhu. lebih sepuloh minit terperangkap membincangkan hal bebudak blok yang akhirnya membatas ke citer rumahtangga orang gak! then, terpaksa la membetis berdiri lama kat situ. hanyut…dah nama pun gossip leg’s kaaaan]

“…laki korang dapat tak edaran minit gossip petang ni?” beriring gelak barai dia orang.

topik ni sangat universal dan jarang dibincangkan secara mendalam oleh sesape pun. nak cakap english pun kejap nak ikut US then nak eja ikut UK, pembelajaran ikut UK semester plak ikut US summer...poyokan?

kylie minox: what you call that? tabika? tadika?
kita: dulu tabika la…i mean when i groooow up.
kylie minox: uuuurrrh, sekolah biskut marry? i choose to sekolah private...oh my gucci da-da!

kenapa perlu ada kelas budak pandai dan ada kelas budak kureeeeeng pandai? kenapa??? (silent reader’s bleh la bagi pandangan….or cecikgu cikgi ke) kenapa dia orang sering diasingkan? (takan la plak korang amalkan peribahasa minyak dengan air tak bleh bercampor?) pasti korang pun pernah berhadapan dengan situasi begini. menjadi orang yang bijak pandai...kaya raya…bukan satu pilihan b’cos born as gifted!!! but tindakan mengasingkan pelajar “bermasalah” merupakan satu tindakan kurang wajar?!? dan pilihan tidak diberikan kepada dia orang; malah menjadikan ia lebih complicated. if kita bagi dia orang ni peluang bergaul sama dan bukan ke setidak-tidaknya bebudak ni bleh up-grade ckit otak dia orang? pwoooorrh~

kira-kira tu soalan trivia untuk korang pada minggu ni dan hadiahnya masih dirahsiakan :-) sambil tersenyum simpul dan nyaris-nyaris tersimpul mati saya terbaca layaran internet lawak plastik about student primary skool dengan cikgu math dia? korang eye thru je this story yang ditemurunkan tumpang gelak sekaki. when de kes bout budak lelaki ni yang kerap meludah kat tapak tangan sambil menggosok kepala dia bila tiap kali tak dapat nak jawab soalan kira-kira. then, cikgu dia yang mula konpius pun tanya la budak ni why dia buat camtu?

cikgu: tiap kali bila awak tak dapat jawab soalan kira-kira, cikgu tengok awak selalu je buat macam tu? kenapa?
pelajar: saya tak faham matematik cikgu. bila saya buat camtu bleh bantu saya cepat ingat, “masuk” dalam otak.
cikgu: sape yang ajar awak camtu?
pelajar: mak kita cikgu (sound like bangga).
cikgu: apa yang mak awak cakap (cikgu plak sound like sengal alam ter-excited nak amik tips, huhuhu).
pelajar: bila malam, saya tidor sebilik dengan mak dan ayah. bila lampu bilik ditutup selalu je saya dengar mak cakap dengan ayah...
“kalo susah sangat nak masuk, sapu je air ludah tu tang ”kepala”...baru la senang masuk weeey!”

[peeeeeeng-or! hahahaha]

we not talk bout pinocchio yang punya magic ketumbuhan hidung menjadi panjang (hahaha ;-p ramai lelaki yang punya ketumbuhan tidak sekata dan menjadi panjang & besar tetiba but bukan kat area hidung la...pinjam magic pinocchio) mati la deeeek!!!




fakta / auta:
teori pembelajaran “lingua phone” bleh membentuk entiti ekstremism novelis! opppsss (bagi mereka yang mudah terpedaya) setidaknya bleh gak habiskan go thru pages “the kite runner” korang adooor? hahaha....laaarrriiiikkk :P

Monday, November 16, 2009

AKU dan B!NTANG

“bunga bukan sekuntum dan kumbang bukan sekor”

bila dipikir-pikir macam tak percaya...saya pernah normal; pernah “menjadi” normal menjalani kehidupan ni walaupun kerap bertindak paranormal, poyo-lah. orang kata saya sekarang dah semakin gila, dirasuk antu tetek. mungkin juga antu kum-kum dah tak bisa mengeletek menakutkan saya yang kononnya kembali normal. normal perlu sakit dan menyakiti. bila ati sakit digigit, dihimpit even dikokang barulah normal kata nyeeeeer.

pernah korang tengok saya pakai underwear sebelah luor macam superman? or naik basikal pakai helmet melilau ke hulu hilir? ada?!? adoooorrr? hanya ahli sufi yang menggelarkan diri mereka “extra ordinary” je eksen membabi buta pikir dirinya maha-excellent. maka, suka suki diaorg keluarkan fatwa mengatakan saya pelik lagi memelikan = najiz mughallazah gamaknya. saya bukan pemuja syair khurafat tu wokey. bahasa tubuh diaorg je dah menceritakan segalanya. setidak-tidaknya saya tak pandai berpeluk tubuh walaupun sering tewas untuk bersetubuh. adoooiiiyyaaai ~ ouch*

tak sampai seminggu kiriman doa ke tanah suci dilafaz terlempias. makbul sudah? atau kebetulan? pertamanya meringan mulot “bermain lidah” (sound like having sex huh?) menyusun doa ringkas minta diketemukan jodoh (haaaaiihh ko dah giler? sape suruh memandai sangat?). perasaan ni jarang sekali datang. tapi bila ia datang saya sangat komited menghadapinya. korang paham apa itu komited? kemampuan untuk menjadi badang, menjadi popeye, menjadi superhero yang korang rasakan ensem + teror + bitchy = [etc] bleh dipuja dan gambarnya korang tampal kat dinding menjadi teman tidur or stock gegeli berahi kat tandas huhuhu (tu defenisi yang baru saya cipta dan takde kait mengait dalam mana-mana chapter oxford or dewan bahasa, waklu!).

bukan mudah nak jadi “carta hati” setiap orang (lain la kalo nak jadi carta bar ke? or carta pai kaaaaan?) walaaaweee. zaman university dulu, kitaorg selalu je kutuk bebudak pompuan chantek yang kebanyakannya otak senteng-singkat-mangkuk tingkat barulah lump sum [pakej]. no brains!!! tapi tu dulu. masa pompuan gedik tengah bermaharajalela; wabak.

“en. cham, lama tak nampak u...?”
“uooool’s where r’u dear? sambung study ke?”
“wah, makin tembam sekarang, berbadan dua ke?”

tu sample-sample asas keberangkalian teori x+y=z. bila saya duduk di kerusi rotan ni...jauh saya menungkan, berjaya jugak saya bersembunyi membina koloni. menjadi orang normal yang biasa bukan mudah. hidup tidak for-fu-lar jugak bukan indah. “tu je masalah ko cham…?” setidak-tidaknya ada ati yang tak terluka kedua kalinya. two thumbs up and seeeeemmmpoi. mengheret perbincangan sebulan lepas di ruang tamu kusam tanpa lampu kalimantang membina persoalan di kaca tv.

satriawara: are you serious nak donate your organ abg cham?
kita: ha ah. i dah tanya my doctor and call all my click to get info.
satriawara: abg cham dah bincang dgn famili ke? diaorg setuju?
kita: nope...but ni keputusan i (still blinkin’).
sirap limau: tak sakit ke kalo derma organ?
kita: dah mati nanti...mana nak rasa sakitkan..?

[gulp**]

satu yang selalu saya fikir dalam kepala otak ni, sesuatu yang kita sayang tak semestinya berada depan mata...tapi ia berada di antara kotak ati dan ruang minda. “adakala kita tidak mampu melihat sesuatu itu dengan jelas walaupun berada di depan mata kita sendiri” kegembiraan or tangisan??? bukan ke kedua-duanya harus dikongsi sama?

“tapi kalo kita derma ati, ati akan tumbuh balik kan?” hahaha :D





* support organ donation

Monday, November 9, 2009

YEE-HAH! fragile lover’s

wahai jiwa-jiwa yang tenang jangan sekali-kali kamu
mencoba jadi tuhan dengan mengadili dan menghakimi
bahawasanya kamu memang tak punya daya dan upaya
serta kekuatan untuk menentukan kebenaran yang sejati

bukankah kita memang tercipta laki-laki dan wanita?
dan menjadi suku-suku dan bangsa-bangsa yang pasti berbeda
bukankah kita memang harus saling mengenal dan menghormati?
bukan untuk saling bercerai berai dan berperang angkat senjata..!

if i changed for you, would you like me, like me more? if i came to you, would it be different, than before...

Sunday, October 25, 2009

DICABUL dirogol

separuh hati dengan lafaz bismillah
dan separuh lagi minta diikhlaskan.

scene 1

tut, beep, tut tuuuuut~

bunyi kentut hp f480 yang seminggu baru dinoda (much better dari hp cap ayam aku guna dulu) puas aku raba cari butang mati menghentikan bingit pagi; dibiar kaku tepi bantal di atas katil sepi separuh bogel dicabul.

setengah jam berlalu, masa untuk meng-iron baju melayu. jumaat perlu pantas, perlu chantek, perlu segalanya. selepas memberi “anak ikan” makan, mengeliat sana mengeliat sini (stretchin’ la konon) pintu rumah saja aku kuak meninggalkan pintu grill berkunci. niat aku baik cuma nak biarkan oksigen masuk ke ruang tamu bersama chi positif (kan orang tetua kata bukak pintu, rezeki masuk and rumah aku tak ada air-cond free ionizer wokey!). aku pikir semuanya akan selamat seperti biasa. tak sangka ia berlaku dalam sekelip mata.

6.25 am : mandi niat malam jumaat keramat (hahaha) ko pikir sempat???

serabai punya penyangak, masa aku tengah memerot memikirkan strategi misi ari ni aku dengar kelepak kelepuk dari master bed room (sori la wey, my toilet always jadik port bakat m’sian idols and pusat sumber to create ilham) . dalam ati, buat pe plak si satriawara (housemate) buat dalam bilik aku ni? takan skodeng??? ish, tak pernah plak dia masuk tanpa arah tuju (kawasan larangan tu, zon padang sasar). ke dia nak pinjam hair dryer or terjatuhkan iron baju koooooot?!? after 5 minit segala kacau bilau tadi senyap meninggalkan tanpa syak aku dalam bath room meneruskan aktiviti onani (ops, bersugi wokey).

selalunya time aku mandi, satriawara akan iron baju dia plak. mungkin la gak dia buat haruk pikuk kat luor tu tadi.

6.45 am:

comfirm!!! memang comfirm rumah aku dah masuk pencuri. abis wallet berisi kad pengenalan diri, atm bank, kad kredit, lesen memandu, kad touch & go, auto pass singapore, kamera digital sony (tak termasuk kad rumah tumpangan ah seng, miss leha spa & sauna, jenab rumah urut... relaks la beb, aku yang kena rompak and korang jangan la strees sangat) dan ramuan paling utama ialah wang tunai berjumlah RM1800. adooooooooiiiiiiiiyyyaaaiii. duit tu baru semalam aku kluokan dari bank nak bayo duit insurans keta, nak buat tambang weds kat putrajaya dan nak tukor sikit pegi vacation mabuk-mabuk kat bali.

rumah dalam terkawal, emosi aku la tak terkawal!!! satriawara masih membuta rupanya after solat coz tak sedap perut kena gastrik dah masuk 3 ari. aku gamam. dalam rumah aku yang berkunci grill ni?!?

RM1800 tuuuuuu, separuh dari gaji bulanan!!!

aku lebih rela dirogol dan bukan sekadar dicabul dari buat semua report tak berguna ni…buang masa betul!! kot ye pun nak rompak ke nak ceroboh masuk rumah aku, bagi la salam dulu. kafir zimmi punya penyamun :-(

jangan lepas ni dia ugut nak edarkan video bogel aku tengah mandi sudah la. mana la tau, kot-kot dah abis duit dana “cham’s nur jiwa” tu! dia dapat idea bernas nak ugut edar video aku tengah mandi :P eh, ko hengat ko nasha aziz??? for-fu-lar ke?

cuba korang bayangkan masa aku tengah mandi tu (eloooooo, toksah la korang bayangkan aku dalam keadaan bogel eh :-P) kalo la aku bukak pintu time tu and mamat baldi-gold-soot ni plak terperanjat beruk dan hulus pisau ke perut aku? so camner? mati kaaaan? ke dia hempuk ke dengan tukul or benda tumpul ke? ayo, tak nak la mati dalam keadaan tak vouge…naked in bath room tuuuuu! dush* memang serabai siot.

duit saku cuma ada 10 hinggit balance blanja opis goreng pisang semalam. ada la beberapa sen lagi gaknya atas meja. mana nak bayorkan semua penalti dan report. buntu (macam kena hantuk kat dinding abis putus urat impuls otak). takan korang nak suruh aku jual bontot plak??? poyo!

scene 2

polis: datang ada apa encik?
kita: nak buat laporan kecurian (takan nak berkenalan plak??? encik ko panggil aku? chantek-chantek macam ni ko tiak encik? huhuhu)
polis: jenis kecurian?
kita: hilang wallet dan kamera.
polis: bleh bagi pengenalan diri? (read my lip aku sebut “identiti card” yea).

[bodoh ke sengal polis ni??? ke pekak badak? or aku tercakap loghat swedish??? dah aku kata hilang wallet mestilah hilang bersama sekali dengan i/c!!! takan la plak aku nak frame i/c aku tu dan gantung dekat dinding letak bunga malai? or letak i/c bawah bantal or simpan dalam tong guni beras??? astaghfirullah...polis malaysia-kaaaaaan???]

tu show time kat balai masa buat laporan pagi tadi, kena plak di arah aku pegi balai polis central sebab nak buat penyiasatan terperinci kata-nyeeeer (jauh lebih kurang 10 km gak). birokrasi tak payah cakap la...bertangan-tangan. nak aje aku bagi penangan kat polis ni. pu-**-mak. nasib baik la aku pikirkan makanan lokap tak sedap...kalo tak..., hahaha. separuh ari settlekan dengan polis yang bleh plak bawak aku “bersiar-siar” menyiasat aduan bersama-sama diaorg (korang sarkas ke nak hiburkan ati aku?).

WTF!?!

korang ingat aku ni hanjing pengesan! ke korang pikir aku ni inspektor aleeza gerak khas!?!

sial btul...kira vavi la hari ni. kena samak 1000 kali pun tak sure ilangkan marah aku; panas ati. dah la tu datang rumah aku macam nak datang berhari raya. bawak kamera sebijik macam nak amik gambo pose aku atas katil. ko ingat aku kena rogol ke??? darm* langsung tak amik kesan cap jari ke cap tapak kasut ke (eh, korang rasalah...aku terpengaruh dengan CSI miami ke CSI new york? atau memang polis m’sia ni bodoh tahap khinzir hutan??? korang cakap la...aku tak nak tambah dosa lagi).

dah tengahari, pelaporan siasatan tak selesai lagi...disuruh petang after solat jumaat plak. “malam la sarjan yea, saya ni dah la nak buat banyak laporan lagi...i/c pun tak settle lagi. bleh saya settlekan dulu perkara ni” (sopan santun, nada hushky-bitchy aku gunakan! anak sape la tu? wa-lau-pun abis semua pahala aku ter-convert sebab panas ati yang gelegak “lebih hangat dari neraka” korang kalo nak kutuk sama meh kutuk dalam ati but dosa kira asing-asing la ye, separate bills).

sarjan: kalo saya tanya boleh? awak suka lelaki eh??? kalo suka bleh la saya datang rumah.
kita: [gulp*] tuan, perlu ke saya jawab soalan ni? (bajingan tengik...perlu ke aku report no badan ko ni beruuuuuuk? 114678).

moral of de story, “separuh hari” khidmat polis m’sia yang dikatakan efisyen dan rakyat diutamakan!!! tak campur lagi sesi malam suai kenal nak bersoal jawab pelaporan siasatan bagai. efisyen ke??? ngalahkan interview pramugara malaysian airlines, fu*k-offf!!!

scene 3

tu la satriawara, you yang banyak buat dosa i plak yang kena punishment. memang la kalo tuhan nak balas dosa kita semua yang dikelilingnya kena tempias, seloroh aku. dia temankan tanpa banyak suara sepanjang hari ini. letih. dan pertama kalinya aku lihat “self confident” dia mengatasi aku, huhuhu.

bersekedudukan dengan “lelaki yang bukan muhrim”, dosa tau! ops, konpius jap…arrrhhh, taram jelah.

aku nak nangis, tapi banyak kali aku pujuk ati untuk gelak. paling bangsat pun senyum kambing (walaupun ungka, zirafah, badak senyum lagi ensem). tipu la kalo aku tak nangis. sape-sape pun kalo diduga sebegini pasti terkelepuk beb meleleh air mata.

“esok mak pikir nak datang rumah awak”
“tak pe la mak…mak tak payah susah-susah datang sini, semua kita dah settlekan”
“mak kesian tengok awak tu, awak sorang…tak sape nak temankan”
“mak jangan la sedih camni, kalo mak nangis kita pun sedih tau”
“awak tu seharian tak makan lagi...mak nak anto duit”
“tak payah la mak, nanti settle semua kita withdraw duit ASB (tu je buku yang tinggal) lagi pun bebudak opis dah buat donation dalam RM200 lebih, “datuk” bagi RM500 so ada la RM700 sampai ari senin”
“kesian kat awak tu, mak risau awak sesorang tak sape nak temankan...”

[soooooooot, tangis dua beranak. dialah teman, dialah segalanya bagi aku. sebagai lelaki aku tak cukup kebal menahan sebak tangis suara ati seorang emak]

aku bukannya superman…aku juga bisa nangis, sape kata lucky laki tak bleh nangis? (pwooorrrh, macam pernah aku dengar ayat ni).


p/s: terima kasih chenta to “cheer leader team” barli suam (a lots) kekacang, click pompuan miskin, gossip legs, datuk, nip’s, satriawara and my beloved family atas moral support. totally lost dear : blank*.

p/s+s: thanks to resque team donation by our opis-mate (RM266.10) ke dana “cham’s nur jiwa” sesangat membantu top-up my saku yang sepuluh honggek tu and ayat terakhir bucu envelope “sam, RM0.10 tu jangan guna taw. simpan buat azimat. k selamat” tetap aku simpan dalam kotak minda sampai mati. ko memang best kengkawan. walaupun sebenornya aku yang promise nak cari dana RM200 buat beli satay jamuan raya tuk korang semua...aku nangis lagi tau. terharu sesangat :’{

p/s+s+s: boss, semua surat dan paper dah saya siapkan sebagaimana checklist. copynya atas meja…aku tetap nak jadi contoh pada diri aku sendiri. dengan harapan next raya dapat la jadi kueh contoh.

:’p talian dana “cham’s nur jiwa” masih lagi dibuka. sumbangan anda amat dialu-alukan. selamat beramal! huhuhu. dear tuhan, aku tau aku banyak utang sama kamu but aku jugak tau kamu sayang banget sama aku, ya ampun.
.
status terkini :
"pendatang haram tanpa ijin"

Saturday, October 17, 2009

fuck-book

can you fill this out without lying?

you've been tagged, so now you need to answer all the questions honestly...if you felt horny-lah kan? at the end, choose at least 8 people to be tagged. don't forget to tag me! motip??? motip sesangat kaaaaan?!? to do this, copy this entire message, then go to “notes” under tabs on your profile page, click "write a new note", paste these instructions in the body of the note, delete my answers, and type yours. easy peasy! if korang ada "fuck-book" lah kan, if not kenalah korang masuk class dewasa.

next, tag people (in the right hand corner of the app). click publish (at the bottom). have fun! :) memang tokey fun fair btul kekacang ni tau, uweeekks.

1. what was the last thing you ate?
kacipup and kecepek pagoda…serdak kueh raya. chup! actuallay kfc snack plate hot & spicy. ayooooo, dosa tipu.
2. where was your profile picture taken?
sentosa island, singapore.
3. can you play guitar hero?
are you talkin’ spanish guitar??? love it, nope.
4. name someone who made you laugh today?
my staff…always.
5. how late did you stay up last night and why?
after klimaks maybe? huhuhu…reply all my email and buat report audit.
6. if you could move somewhere else, would you?
i like move it-move it, i like move it-move it yeeeeeee-hah!
7. ever been kissed under fireworks?
wo-wo-wo stuck…kismis ke krismas ni? ish, memain la uol’s neeeh :p
8. which of your friends lives closest to you?
barli suam.
9. do you believe ex's can be friends?
kita orang “extraordinary” katanyeeeeer.
10. how do you feel about dr pepper?
ada aku kesah?!? ok-ok jek.
11. when was the last time you cried really hard?
last year, when i’m thinkin’ bout [penyu] shit*
12. who took your profile picture?
tenuk…kekacang cap ladies choice punya eeeeeex’s.
13. who was the last person you took a picture of?
me..alo i ni human gak wokey! dalam erti kata lain or ayat penyata is “human being” huhuhu.
14. was yesterday better than today?
much-much better than zero.
15. can you live a day without tv?
can. i’m watching 60’s tv.
16. are you upset about anything?
yup! [pullstop! terlalu upset…cheeeewah!]
17. do you think relationships are ever worth it?
of couse…kira i do gitew : )
18. are you a bad influence?
moral of de story, (put my name bila perlu after diz word). korang faham sendiri la yea.
19. night out or night in?
ni kira sama dengan tight in or tight out ke? waduuuuh “peng-or”.
20. what items could you not go without during the day?
phone, car, lappy & wallet and some-say berus gigi la wey!
21. who was the last person you visited in the hospital?
my abah.
22. what does the last text message in your inbox say?
kata-kata bersifat sokongan moral tapi penuh nista menghanjing-hanjingkan prasaan i dan dengan harapan messagenya itu dijadikan khutbah jumaat dan beliau ditempatkan di kalangan ahli sufi. ni lagi poyo cap berus jamban uol’s!!! baldi-gold-soot!
23. how do you feel about your life right now?
just nice, juicy. no more drama rtm.
24. do you hate anyone?
sometimes maybe…but cepat sejuk kot.
25. if we were to look in your facebook inbox, what would we find?
all people kept talkin’ bout “fuck-book” and nak jadi next top “fb-pornstar” uweeeeekkkss.
26. say you were given a drug test right now, would you pass?
not be sure…lepas kot if i tak terkentut, opppss.
27. has anyone ever called you perfect before?
blum lagi, sebab gagal mengandungkan anak.
28. what song is stuck in your head?
kekasih yang tak dianggap by kertas.
29. someone knocks on your window at 2:00 a.m., who do you want it to be?
pwoooorrrhhh, susah soalan ni…i tikam pakai dadu la later eh.
30. wanna have grandkids before you’re 50?
grandis mitsubishi maybe? lalala.
31. name something you have to do tomorrow?
sabtu-day : mtg & sunday also, ammah!
32. do you think too much or too little?
i’m planner la weeeeey…so? both.
33. do you smile a lot?
i am kekwat + catwalk = pussycatdolls, yup.




kekacang, next question pleeeeeese...no more huh?

Sunday, October 11, 2009

yang terlewatkan

perjalanan pagi ni saya ditemani oleh seorang “kawan”. terarah sama destinasi tak salah berkongsi kereta, berkongsi cerita mungkin? terlalu banyak perkongsian dalam idup ni. “you ni encik cham, baik ati sangat sampai ramai orang amik kesempatan” arrhhhh, tu kata mereka dan apa yang saya pikir jarang sekali sama. banyak yang kami borakkan keluar dari kebiasaan dan kesibukan komputer. hujan renyai menjadi lebat, hati-hati pesan mak (dia terlalu dekat dalam ati saya).

kita: mesti seronok-kan balik raya kali ni? semua barang dah amik? ada yang tertinggal?
r’jr: erm, abg bleh patah balik?

[senaskah al-qur’an berbalut untuk hadiah tersayang, gaji pertama]

r’jr: …famili kitaorg dulu idup susah. tak pernah saya mintak apa-apa dari mak. apa yang dia beri tu la yang saya pakai. tak minta lebih dari keperluan. 20 sen sehari tu perkara biasa bekal ke sekolah sampai la saya ke menengah.
kita: gulp* (topik simple yang mintak saya pikir lebih dua harkat. permulaan menghentikan spekulasi kelewatan tadi. tak perlu cepat, kita hanya nak balik kampong je).
r’jr: susahkan abg je...abg tau, saya pernah pergi kl hanya berbekalkan duit 3 ringgit dalam poket. kekadang tu siap bungkus kacang dalam plastik nak dijual buat duit tambahan.
kita: diam lagi...(perlu banyak oksigen mungkin?)
r’jr: abg tau je la, duduk felda. adik beradik ramai 10 org, saya anak ke 9. kekadang tu nak makan pun saya berebut dengan adik. kechik-kechik waktu tu...marah btul mak bila kitaorg bergaduh depan rezeki.

[hanya mampu membalas dengan senyuman]

pwoooorrrhhh, lagu raya beriring hujan jumaat. lebat. menolak kereta lebih pantas dari memandu. kekadang saya pikir di mana saya ketika seusia itu??? baru 21 tahun. gaji pertama...ke mana? pantas?

kita: you ada pikir nak further?
r’jr: bagi saya lepaskan dulu adik bradik yang lain...akak pun masih di universiti dan adik plak baru je abis spm, banyak duit nak guna. bagi saya belajar boleh bebila...lps ni pun bleh blajar. baik saya keja dulu, btul tak abg?
kita: (antara angguk dan geleng, mengia atas ketidakan idup.) look, you sekarang dah pun kerja. at least, tak perlu lagi bergantung pada famili; kerja and make it your owned money.

saya selalu mengeluh bosan dengan kehidupan saya sekarang. hebatkah hidup??? aritu masa menyelak metro...wartawan vacancy terpampang besar. saya perlukan angin perubahan. jual tuhan pun bleh kaya tau...hahaha (perut buncit, tasbih besar, warna emas). “menang dengan otak, tak semestinya dengan pedang”...btul tak??? korang yang dipanggil “primat-primat” dan “sel hidup”; masih bernasib baik kan kita punya kehidupan kaler-ful begini? walau tak indah tapi cukup selesa.

r’jr: brapa bang duit tol tu, amik la duit saya?
kita: ish, dah memang kita nak balik kampong pun...kalo awak takde pun kita balik jugak. simpan duit tu bagi adik...anak buah.
r’jr: erm...mahal tu tol?
kita: ala, at least tak perlu ikut jalan kampong. ok la kan? what is this life if full of care, we have no time to stand and stare?



note: tetaplah menjadi bintang di langit.

Wednesday, October 7, 2009

messy-messy (“,) sexy-sexy

a-la-mak apasal ler letak periuk ni tinggi sangat...atas gerobok plak tu. dah la bongsai, manakan sampai nak capai tangan? then, sape nak rebus ketupat ni...menci arrr.

“bagaikan langit di sore hari berwarna biru, sebiru hati ku…”

bulu mata kita asyik jatuh je kebelakangan ni (takan ler raya nanti nak kena pakai bulu mata palsu plak?). orang tua-tua kata ada org yg tgh sayang dan rindukan kita, betul ke? sayang... rindu..? ada subjek biologi ke dedulu? kalo camtu kira teror la atuk dan nenek kita eh? mati deeeek. then, so how org tua-tua dulu can know all bout diz thing...uweeeekkks. org tua-tua yg kata lah ngok! if u dah tergolong dlm kategori tua, kertu or mata dah kabur, uban dan berterabur, kulit dah kendur dan gigi dah gugur so you can define all this things. apa kau merepek ni labu :p

[rindu banget]

dah minggu ketiga, puasa sunat baru lps tiga masuk empat...baki dua. gaji bila? wo-wo-wo apa perkaitan nyer? tersilap statistik mengira ilmu hisab cos dah terlalu teror hisab benda-benda lain hahaha (nape korang gelak sama? korang tau ke “hisab?”). rush, rush and more rush to do more and more things in as short a time as possible.

kembali saya ke pangkal jalan; cerita semasa ari raya aritu. melayan karenah anak buah sama hebat dan mantap melayan anak tekak. semua yg dihidang saya lantak...diet konon? waaaaaakkklllluuu. berkumpul reramai gini banyak betul citer yg nak dikongsi sama. sambil tangan meng-ko-chup daun uno sehingga saya terlepas pandang “dah besar” diaorg ni (ko ingat korang je yg ada ketumbuhan sempurna…sight* look at between my peha…dush*). ish, diaorg “leafhanded-lah”. bleh buat persatuan ni, caught my eye attention (nampak sgt tiap kali when balik kampong tak sempat nak gurau or main conteng-conteng even draw bingo sesama…just give a gud reason). time ni la semua anak buah saya nak tunjuk bakat, aksi akrobat bagai pada uncle-uncle yg dah mula bagi duit raya (wah, mcm bayo tiket tgk sarkas daaaa...dgn harapan nak je saya replace duit raya tu dgn duit sembahyang antu cina : ) channel astro dah jadi backup diaorg buat show je tu huh!?! saya kan uncle kesayangan diaorg, katanyeeeerrr clap-clap-clap*

mak diaorg plak sibuk memuji “eh, tulang belut ke leher baju anak ko ni...ke mata lalat? (ada aku kisah!) chantek balang kueh...langsir tempah mana? lawa kerongsang bla-bla-bla” memuji semata, naik lemas telinga saya musim-musim raya camni. dah diaorg suka. nak aje saya bogel bagi baju kurung ni buat hadiah sempena pertandingan puji memuji and sometimes de tajuk raya also “puji memuki”. entah ikhlas ntah tidak…ke simpang lagi citer ni.

now, i would miss the ketupat, sambal kacang, ayam masak merah, rendang, “satay goreng” and lodeh too plus many other that would take tooooooo much space to mention till sluor terlondeh! ngalahkan nak pegi outer space??? korang faham je la…kampong so cool. i suppose no place else in the world can compare with that we have here. why should i go when it is a virtual paradise here? awek sexy-sexy naik kapcai and jantan gebu gaban rempit semprit to make it and blend together as flavour.

tamu keluarga memang hangat macam biasa, tak menang tangan (bisa aje bibik ku lari, capek). konsep satu m’sia tu memang berkesan pada firasat saya. first raya je tak putus kunjungan dari kaum india dan cina yg melayunya bleh di kira guna jari si kudung main mercun...wakakaka but enjoy giler. erm…i would miss the friends that i leave behind. 360 degree…i have a large of friends who share the same interests with me. we work and play together and not to share “play-play together” dush-dush* again. shyyyyy. especially, when we know one another so well like rakan main kutu or tindas kutu atas tangga sesama. rindu betul pada kekawan sekolah lama.

bila duduk berjemur panas-tan-kan kulit (elo, dah memang m’sia ni takde salji wokey huhuhu) saya selalu aje bertanya “diaorg yg dah berubah ke atau saya yg dah tak sama???”. sound like pathetic~ngee.

“mak, kalo pagi ni kita tak pegi sembahyang raya bleh tak?”
“suka ati awak-lah”

the answer to the above would be a definite “yes” and felt macam gula-gula kapas dan pari-pari syurga.

Friday, October 2, 2009

cannot gooooo-lah

come weekends.

it’s lovely to sleep late without worrying bout getting to opis on time and making drama or soap opera merangkak macam ju-on dari katil or memekik-mekik dalam bath room “sawan kesiangan”. weeeeey, pompuan pandu lembab la…..and polis trafik bikin chantek je tepi side road (ko ingat nak bertanding miss universe)? however all good things must end and soooooo it is with lazing’ in bed…ari “bermalas-malasan”.

scroll-scroll-scroooooooooll, darm*

sudah kena daaaa…anak panah dewa monyet menusuk mata. si cupid’s em-c demam lepat-ketupat-mengumpat. bleh guna wild cards “uno” tak menangkis “muka buku”? kekacang ni bila la mau bertaubat insaf dengan soalan majalah mangga nyer, huhuhu. 30 soalan, 30 minit, 30 kali otak senget~

1. bekas kekasih saya adalah :
players : ) dush*
2. saya sedang mendengar :
“orang bilang” by wali band.
3. mungkin saya patut :
focus on my job or pikir imelda marcos tu brilliant? mati deeeeek.
4. saya suka :
org yg reti bezakan apa tu “relationship” dan “friendship”.
5. sahabat-sahabat baik saya :
serial killer & cheer leader.
6. saya tak faham :
masih ada primat or berok darwin, otak ko ke mana? angel of death.
7. saya kehilangan : [dia]...haaaaiiiihh :-[
8. ramai yang berkata :
i’m funny, bitchy but kelakar seram, pe? korang ingat aku badut sarkas??? wakakaka.
9. makna nama saya : mata + hari = ?
10. cinta itu adalah : just a piece of meat!!!
11. di suatu tempat, seseorang sedang : lost*
12. saya akan cuba :
coba kau dengar, coba kau coba...ewah ketipak-ketipak-ketipung, eeeewah.
13. ayat selamanya membawa maksud :
“aku takan replace selagi ngko cukup memberahikan pada aku!!!”
14. telefon bimbit saya : cap ayam…keok-keok-keok.
15. bila saya terjaga dari tidur :
…bila dia tinggalkan saya?!? erm...
16. saya paling meluat apabila :
depan kita macam bagus but belakang kita dia ler syaitan nir-ra-jim. hipokrit.
17. pesta / parti adalah : it’s me.
18. haiwan yang paling comel yang saya pernah temui ialah :
hahahaha...tak mau cakap :p ko adoooooorrrr?
19. peringkat umur yang paling menyeronokkan bagi saya ialah :
kat university? syok tu.
20. hari ini : nak lupakan semalam yang hanjing, work suck.
21. malam ini saya akan : mabuk-mabuk.
22. esok pula saya akan :
elooooooo??? korang ingat aku ni tengah baca buku amalan kebajikan ke? rakib? atid?
23. saya betul-betul inginkan : f480
24. ketika anda lihat wajah anda di hadapan cermin pagi ini :
pwooorrrhh, chantek ke?
25. pusat membeli-belah atau arked permainan :
my good theraphy.
26. makanan barat atau jepun :
western food, motip? i am canibal wokey :p
27. bilik yang terang atau gelap :
terang ler...ketakutan itu kegelapan.
28. makanan segera adalah :
mengangkang sambil baca sifir empat digit...huhuhu.
29. ayat terakhir yang anda katakan pada seseorang?
“tahun ni i nak tutup kedai cepat sikit”
30. siapa yang anda mahu tag?
korang pikir sape?

Wednesday, September 30, 2009

Monday, September 14, 2009

14 skala richter

pok amai-amai,
belalang kupu-kupu;
tepuk adik pandai,
nanti malam upah susu.

i believe a person has multiple sides just like me. different side that need to be explored. each day in my life as a gift b’cos i know i’m living on borrowers time. in each of my walkin’ day i live to love. i won’t have any regrets knowing de beauty of my existence.

beauty fades but ugly last forever…i consider. i might run out of time seeing the beauty of heart.

my best-day!!!

Thursday, September 10, 2009

p.e.r.a.n.g

“aku” saksi peperangan yang juga mangsa perang seperti engkau. dosakah aku menjadi tuan yang sedang engkau juga tuan? ramadhan ini ada badar, ada darah, ada tangis dan gelak hiba. menahan nafsu itu perang jiwa dan menahan jiwa itu “perang-ai”.

aku takde perjanjian darah; kerana aku pikir engkau kawan yang lebih beso dari kelingking hujung jari kaki aku. engkau juga bijak atau sengaja pekak?

bila kau suka...kau puji, bila kau benci...kau keji. aku badut atau engkau badut??? bahan gelak ketawa hanjing kekawan yang “peng-or” itu!!! semudah baris kata maaf yang semakin muak. melahap terbelahak jijik menelan kata-kata tak berhujung pangkal.

jika aku adalah engkau dan adakah engkau menjadi aku? apa rasanya??? bagai melepas hanjing yang tersepit...

Monday, August 31, 2009

akar tunjang pohon nan rimbun

bila sampai hari tu, arwah atuk tak pernah miss mengaji di pangkin kayu. sayup gemersik suara menghela ujung verandah rumah limas tua miliknya. dari tingkap dapur, kelibat atuk jelas terkumat kamit membaca ayat-ayat suci al-qur’an. mak plak sibuk menyiapkan sarap di dapur. pepagi abah dah kejutkan saya bangun. pwooorrrhh, nape la semuanya berlaku pada ari ini?

saya usung gebar dan bantal buchuk betul-betul di depan tv, perlahan-lahan badan mengerekot hangat dalam menguap. saban tahun ianya menjadi kelaziman kami sekeluarga. tercongok berasak adik beradik membina satu semangat. bagai hebatnya bukit kepong dicanang, kami sekeluarga masih berpaksi dalam galaksinya tak tertampan landskap politik negara yang kekadang semakin najis. mau dijinjing atau biarkan saja dihanjing-hanjingkan. orbit itu semakin berbeza.

latar belakang berpolitik sedikit sebanyak telah menyumbang kepada “jati diri” kami. ramai org memilih pencakar langit sebagai subjek abstrak. pencakar langit…atau percakaran sengit menjadi khabar yang lebih for-fu-lar. apa ada pada nama??? membuai jauh kepada persoalan demi persoalan. sejauh perjalanan 13 mei 1969.

hari ini saya masih di depan tv. tidak teranjak melihat aksi manusia berarak. menang sorak. benarkah tangan dihulur sentiasa bersambut? benarkah luka tidak lagi berparut?? benarkah??? itu bulan, itu sabit...empat belas jalur melintang pukang. itu bulan, itu sabit...jgn bulan tersabit sudah.

“jadilah bangsa yang bijaksana, memegang tali memegang timba; memiliki ekonomi mencipta budaya…menjadi tuan di negara merdeka” by usman awang.

suara itu tak kedengaran lagi…hanya gemersik daun pintu di hempas angin petang. rindukan arwah, rindu pada semangat melayunya. bisik saya, workin’ together…we can do more!!! sekarang baru saya faham kenapa saya bangun pada ari itu.



p/s: salam merdeka buat semua... “merendah bukan menyembah, meninggi bukan melonjak”.

Friday, August 28, 2009

semanis kurma : IFTAR

ramadhan is the ninth month of the islamic lunar calendar. the month's sunrise-to-sunset fasting officially begins on the first night that the new crescent moon is visible. begins at sundown on august antara cinta dan keinginan untuk memiliki itu tidak sama...bulan berdiet & rendah kalori.

seminggu sudah berlalu. jalan sesak-dompet sesak-badan makin lepak. sana lagu, sini lagu...beraya ke kita tahun ni? raya sekarang hanya untuk budak-budak je. umur pun dah semakin terinjak, banyak lagi benda nak dipikirkan. misalnya kak eton di blok ujung tu…tetiba je tunjuk bakat memasak kueh bagai. sedap ke? tetiba je terima wahyu puasa-puasa gini? selama ni tak pernah plak blajar kira duit dan main pondok-pondok tepi simpang. tup-tup dah bukak meja berniaga katanyerrrrrrr.

kekawan yg saya panggil abg...itu rokok sudah turun harga, kasi free mau??? hebat jugak teknik kekebalan diaorg ni, hahaha.

penyu : selamat berbuka...ada rezeki kita berbuka sama-sama ok.
kita: hahaha ok awak. send my regards to emak and abah tau. rumah ni sentiasa ada ruang untuk awak. diam tak diam dah setahun berlalu.
penyu : jangan cakap macam tu, sedih...i dah balik kl tengahari tadi. makan tu budget-budget la sikit. tembam dah macam tepung uli, hehehe.
kita : uweeeekkks, awak tu jangan skip puasa plak…gigit kang.
penyu : hahahaha : )

wo-wo-wo saya masih gelak …postponed lawak tahun lepas si kekacang “kalo kumur-kumur mulot dgn air coke tu tak batal puasakan?”

“i’m still in one piece…peace be upon you”.

Sunday, August 23, 2009

bertamu di kalbu

ku genggam semilir malam
tika rembulan menyinari
lalu ku menadahkan
kata cinta nan suci
dan akan ku hembuskannya
tika malam syahdu
kerana dalamnya
kasih sedalam lautan
setinggi mentari
tak mampu digapai
oleh khayalan insani
cuma dinaluri
katakan bara melecur diri
bisa memercik jalan nan luka
dengan selasih balut pedih ngeri
tiada berpaling setia
adalah sejarah jadi saksi
bulan bintang menghangat kasih suci
kita pun terpaut dan bersatu
dalam bebayang mimpi berseri
ku layarkan asmara
di pelabuhan setia
akan ku rentangkan
sang pelangi suci
yang pastinya anggun di hati
bertamu di kalbu

Friday, August 21, 2009

gebar & bantal buchuk

“bila besar nanti cham nak jadi apa?”

“doktor”

ketika kita kechik dulu ada banyak soalan popular yg ditanyakan oleh emak kita, abah kita, cikgu kita dan yg sewaktu denganya pasal masa depan kita. alo... pe yg budak belum baligh bleh janjikan? sometimes i wonder what i would like to be when i grow up. i think of a different ambition every year. would i be a teacher? an artist? or a lawyer? saya tak pernah dengar lagi orang nak jadi firaun, jadi bulan, jadi bintang, jadi kropok tora but tak plak dinafikan ada juga di kalangan kengkawan saya yg berangan-angan nak jadi ninja turtle’s, polis angkasa gaban, keluang-man and sometimes ultraman pengaruh dari tv kotak tu…oshin juga mungkin? hahaha.

since i turned fourteen, i would wonder what i really wanted to be. but…time tu saya cuma konpius…pe kebenda cecair putih melekit-melekat pada gebar saya ni? dush* woooooo saya mengalami “keputihan”-lah. eh, bukan ke orang pompuan je yg kena keputihan? poyo.

tawaran ke universiti pun abah yg isikan form entry. town planner, apa kebendanya tu? bila dah abis study saya masih kabur tentang “cita-cita abah”. bukan ke saya mahu jadi interior designer??? motip? tak sape mahukan anaknya melarat dan hidup susah. saya fikir, anak si pencuri pun tak mahu bapanya menjadi pencuri…tapi bapanya terpaksa mencuri untuk survive dan membesarkan si anak. adakah si anak itu tidak akan mengaku si pencuri itu bapaknya??? moral, masa depan itu boleh berubah dan tak seindah atau seburuk yg kita gambarkan.

“disneyland dicipta dgn hanya melakar angan-angan (dream)” by walt disney.

i would never get overloaded or paranoid with work. i would take things easy and when i would see that my brains were not functioning, i would stop work at once. if i would work like this, with no worries in my mind, i would solve everything in no time kecuali saya duduk mengangkang je (pelacuran itu pekerjaan tertua adalah fakta).

tapi, saya bukan pompuan kabaret…tugas editor saya tinggalkan; mengejar hati kechil yg bergolak sehingga sampai ke hujung tambak. 4 tahun bersama bukan tiket ke akhir hayat…2 tahun menderita dan sekarang…tiada lagi talian hayat? ada apa dengan cinta? menjaga hati. kenapa dgn hati??? kenapa tidak dijaga hempedu-pankres-paru-paru aje? bukan ke itu juga organ yg menyumbang kepada kehidupan? kerana cinta bikin org jadi gila, lupa, sasau...sengal.

“so…setimpal ke untuk kau tampal ati yg rabak?”

setiap cita-cita tu bermula dengan angan-angan; dan cinta juga satu angan-angan yg indah. tapi…bila dah besar, soalan diaorg yg digelar “kita” dah semakin sikit dan ringkas “bila nak kawin?”





note: thanks for satriawara with de brainchild “cita-cita dan cinta”. i’m done!!!

Saturday, August 15, 2009

wanginya setanggi

musim panas dah tiba...daun gugur-rambut gugur-bulan je tak gugur ke riba. angin sepoi pun dah berhenti berharap. sesekali bau setanggi menusuk hidung di balkoni. india murtad. kaler dan bau badannya saja sudah tak terpisah keturunannya…kalo ditambah rambut kerinting mungkin senang saya panggil negro atau naomi campbell, waklu~poyo btul! alahai, cina blok hujung tu pun dah pandai mkn ikan bakar cicah air asam. lebih melayu dari saya. bleh menang fear factor tu : )

duduk melahu teringatkan hot chocolate di dapur. sedap juga kalo pekena dgn sepinggan mee hoon hokkien singapore. hanya dua minit memisah…mee maggi lebih pantas memintas, hahahaha. lapo beb! tiub esofagus ni mencarak minta diisi.

“mak nak beli mana satu ni? karipap, epok-epok ke temusa?”

“yg mana-mana pun sama…beli aje lah. jangan lupa beli buah semangka kat stall ujung simpang tu”.

nite market. segalanya ada di sini. dulu saya tak suka jejak kaki ke situ…asap & sesak. nak bernafas pun kena minta izinnya. bila saya look back and kept thinkin’…erm, if one is not thinking of buying anything; there is always the educational trip of seeing how people of many races can come together side-by-side and engage in the common activity of buying and selling.

puuuuuuyyyyooooohhh, malaysia ni superb! if that was what is know as “beginner’s luck”…i would have none of it (tak pasti kenapa ada si sengal yg masih nak merusuh tgh-tgh jalan : tgh-tghari buta, stupid).

my sibling dibesarkan dlm masyarakat cina, maka ada dikalangan kami berkahwin campur. mcm rojak, lebih byk bhn lebih sedap…abc pun enak juga pepanas gini. dulu saya diskandalkan dgn teman sekolah rendah. gowry a/p krishnan. dia ni sllu lucu. arrrrrhhh, biar saja saya simpan sendiri, malu. bila dah besar panjang saya jumpa lebih ramai yg lucu. teman baba saya langsung tak pandai berbahasa kantonis dan mandarin. pandai mkn cencalok plak tu dan paling gemar melalak lagu “kak melah”. waduh, kesampuk btul budak ni. kau kunci hatiku dalam hatimu katanyeeeeeerrr, dush* koleksinya saja penuh berkotak-kotak kaset dan cd melayu.

saya plak lebih senang layan lagu sedih sebabnya permulaan hari akan terasa lebih fresh (mcm virgin gitu) dan org selalu tersalah anggap ingatkan saya baru putus cinta atau ditinggalkan kekasih. bila saya kata saya benci lipas dan buat saya rasa “suck” i mean vomit...ko pregnant ke beb? ayooooo. Ditambah pula bila saya kata saya mmg takut gelap...lena pasti terganggu, mlm trasa lebih panjang. seminit dlm gelap berlumba-lumba peluh jantan merembes. jantan ke? wakakaka. kalo itu pun boleh dikenakan “isa”, pasti saya telah ke lokap menghadap.

dato’-dato’ yg senang dipanggil proksi. ini malaysia. kalo takut dilambung ombak, jangan berumah ditepi pantai. melayu itu bangsa berdaulat dan bukannya mudah diperalat.





p/s: syok giler layan lagu “marie digby” dan petikan gitar kapak.

Thursday, August 13, 2009

pepari syurga

demi angin yg bertiup berturut-turut,
demi badai yg menghempas keras,
dan demi angin jua yg menebarkan awan,
demi yg membedakan...

the first time i jumped into the sea and tried to swim, i sank. in addition to that, i had to bear the chokin’ taste of salt water running into all the openings of my body.

melihat dunia dari mata burung atau dasar sekelumit hati yang mungkin juga kebelengguan tempurung. semuanya bikin "aku" sesak nafas...izinkan~

Monday, August 3, 2009

hati bundle

“lampunya berbeza-beza tapi cahayanya sama”

menepuk empuk kekabu anak yatim dan esot gonyahnya katil besi… kita bersua kembali, ogos. saya tidak dibesarkan di rumah asrama, apatah lagi berjauhan dari keluarga. maka selayaknya saya tidak mengenal erti kehilangan dan apa itu berkongsi kasih.

hidup saya penuh kegilaan dan warna. adakala saya berhenti dibangku hentian bas memerhati gelagat homeless yg hilang kasih anak-anaknya. di mana mereka??? saya tidak bersendirian mencipta kegilaan ini. rumah anak yatim pernah menjadi gelanggang ziarah saya pada hujung minggu. berkongsi seteko teh panas dan epok-epok kentang bukanlah asing bagi mereka…ati saya mudah disentuh.

ini charity work, mengenal jatidiri dan siapa “aku” pada “nya”.

saya bertuah punya hidup yg sederhana, mungkin juga anda? mereka kehilangan org yg tersayang dan ada yg langsung tidak mengenal perasaan itu ketika ditinggalkan di bumbung ini. tidakkah kita beruntung? dan kenapa kita terlupa???

atas nama dan kelebihan, apalah salahnya mengagih sedikit limpah kasih aliran dalam jiwa ini untuk hati-hati mereka yg kerdil. saya tidak punya banyak harta, ini tidak bererti saya miskin cinta. kasih sayang itu tidak ternilai dan sudah cukup utk buat anak-anak itu gembira. gelak tawanya saja mudah buat saya terlupa kekusutan hidup. panjang bercerita dan banyak benar soalan ditanya bibir kechil mugil. kenapa itu dan mengapa? sebabnya mereka tidak punya teman...tiada abang dan kakak mahupun adik dlm kamus hidup, tiada emak dan abah utk dipanggil manja, tiada bibik utk diherdik pakai dan semuanya diatur sendiri dan dikongsi sama.

sekeliling kita ada banyak mata yg hendak dibantu. ramai yg menunding jari berkira-kira dari menghulurkan diri...empati dan bukan sempati. mereka tidak minta sebegitu.

“aku ingin mencari ketenangan diri, agar hidup ini bukanlah sekadar mimpi”





* sepintas kasih utk rumah anak-anak yatim lumba kuda, bukit chagar & pasir gudang, 1999-2001.

Friday, July 31, 2009

meter cinta

sepotong surah yassin dikepil ringkas penama doa sya’aban 8. redup mata merenung telapak tangan menekup rapat kelopaknya. ini doa utk org yg kita syg…juga doa utk org yg pernah kita syg serta doa utk mereka yg “gagal” menyayangi kita. hidup ini satu kitaran. ada mangsa dan pemangsa.

menghitung dosa dan khilaf di setiap baris ketelanjuran. sebak dan rabak.

tahun ini cukup mencabar, pencapaian separuh penggal juga bisa buat saya “terpenggal”. blum boleh tersingai bangga seperti yg sudah-sudah. “everyday, i thank allah for everyday things like the ability to breathe, the ability to love, the ability to laugh, and the ability to eat and drink” meminjam bait yasmin ahmad.

wednesday july 22 : sisipan terakhir yasmin ahmad dlm blognya...wasurenagusa


“the hardest thing to do is watch the one you love, love someone else”.

a song of losing...

terima atau tidak doa itu bukan urusan kita (itu kerja tuhan). kesilapan kita kerana gagal untuk terus berdoa. rebah dlm peluk dakap penyesalan.

…langkau hatinya.

Tuesday, July 28, 2009

ugly naked man

meja kuning itu legam tampak warnanya, setia walau tidak berseri lagi. saya dan “teman” mengisi bangku berempat itu dgn menghirup gelas penuh nikmat mengiring bunyi perut minta di isi. keluh teman tentang rumah tangganya sengaja saya rungkai selamba; berkongsi suka duka cuba mencari penyelesaian tidak bernoktah. itulah gunanya kawan. setidaknya tergalaslah sedikit beban dipikul. peliknya kenapalah penyelesaian itu begitu sukar dan semakin pudar dlm atinya. sudah tidak sanggup melihat dirinya terperangkap dlm kusut masai “kotak cinta”.

pergolakan emosi sering saja memerangkap kami, salah bertanya. sugul. selayaknya tiada sape yg sanggup menyakiti ati dan prasaan itu. perempuan itu dia!!! tidakkah engkau malu berdiri gagah merenung tampan tetapi ego menepis persoalan cinta? tiada sape yg sempurna, engkau bukan nabi!?!

beberapa kali juga saya lihat lebam ditangan lengannya, pasti ada yg tidak kena walaupun cuba disogok alasan demi alasan. degil atau kebal? tawar atau hambar? …cerai. pwooooorrrhhh, itukah jawapan terbaik utk masa ini? saya terlalu diplomatik agaknya. sebagai teman saya setuju jika itu membuat dia terlepas dari kemelut ini (tiada emak bapak yg menolak pintu ati anaknya). sebagai org luar dari pintu rumah tangga itu, banyak lagi pilihan utk diselesaikan…dan kenapa itu?

“happiness is when what you think, what you say, and what you do are in harmony” by mahatma gandhi.

jauh saya mengelamun meninggalkan meja kuning dan mobil ini yg masih tidak terinjak. kl sentiasa begini…dewasa dlm mobil mungkin? bila terperangkap dalam lalulintas, mobil mahal pun sudah tidak punya harga lagi. mungkinkah kita juga begitu? terhenti lagi. cuma ini ongkosnya…mana bisa ketemu kamu kemari.

“beb, ngko ok tak beb?”

“aku nak berhenti jadi bini org”



p/s: (buchuk) saya takan nangis dan saya tak marah kamu sebabnya saya juga pernah buat silap begitu. apa yg baik utk awak, itu yg baik utk saya...amen :-)

Wednesday, July 22, 2009

you.we.us

uuurrrrrhhhhh, masih mengantuk dan perlukan sogokan bantal empuk. pinggul terasa berat dan hebat sedangkan mata meleret-diheret-terseret segaris halus kelopak dibuka. anjing tetangga sibuk menyalak dan diapun sesama nak menyalak. hidup ni penuh dgn pengorbanan. yg lemah akan terkorban dan yg kuat juga terkorban sama. apa bezanya?

pekikan pagi tetangga minta dibantu, perlukan sokongan moral. masa baru kenal “berselisih” bahu menegur sapa...bila dah lama bercinta “ish, jangan tegur...usahkan sapa, silap-silap bahu berselisih lebam dibuatnya”. karenah org baru kawin selisih faham, biarkan saja (ngantuk lagi). polisi saya mudah, setiap ari adalah bulan madu dan kenapa nak rosakkan ari yg indah?

hidup perlukan peluang dan ruang. peluang tak selalu datang dalam hidup. ruang juga tak semestinya penuh (positif sesangat).

“kita takan tahu apa yg akan terjadi selagi kita tidak kehilangannya”

tuhan jadikan setiap kejadian itu berpasang-pasangan. ada siang dan ada malam, tangan kiri perlukan tangan kanan, sesuap sudu dan secucuk garfu serta pisau (eh...salah eh? motif???) mungkinkah tuhan juga lupa utk jadikan pasangan kita? perlu x-ray rusuk kiri sama ada jumlahnya masih ganjil atau genap kiraannya, wakakaka. mungkin juga sudah ditakdirkan untuk tidak bersama sesiapa...sendiri bukannya kosong. kerna “kosong” juga ada nilainya tersendiri. hidup ini bukan dalam buangan.

“kalo dah jodoh...kawin, kalo dah takde... kita kawan”

mata terus merenung siling...tiada lagi cicak berkejar-kejar, makin lama dan semakin kabur. tinggal-lah lampu kalimantang dgn cahayanya saling bergantungan. ke mana agaknya cahaya tu hilang pabila suis dipadamkan? korang pun tak teror nak jawabkan??? peluang tinggalkan ruang. masih adakah peluang kedua dlm ruang masa ini?

Sunday, July 19, 2009

chemical touch

ini kisah mlm jumaat pabila org bujang ke warung tempatnya. menunya otak-otak makcik java, sepinggan nasi goreng paprik, tahu bakar + char kuey, kangkung goreng ikan masin (wakakaka belacan actually bagi mereka yg baru mengenal apa itu sudip?) dan pari bakar bersambal serta air kelapa laut. semuanya untuk org yg berpuasa rejab katanya…apek buang ancak tepi jalan pun tak letak lauk sebanyak tu! wokey-wokey i’m fat, pleassssse.

blind: nak…derma nak.
kita: pakcik amik la ni dan simpan je tisu tu (after mencilok duit dato’ dari wallet dia...padan muka lalalala).
blind: amik tisu ni nak.
kita: takpe ye pakcik, simpan aje dan amik duit ni.

[and suddenly...]

dato’: doakan jer dia dirahmati tuhan....dan dapat cepat jodoh (pullstop!).

[dush* mana plak dato’ dapat idea giler ni. kuat dan cukup menarik perhatian meja bersebelahan dan dgn muka lagak cipannya menyambung...]

dato’: huh, doakan aje dia bertemu jodoh cepat.
blind: insyallah, mudah-mudahan tuhan murahkan rezekinya dan bertemu jodoh hendaknya ye nak.

muka merah bagai isi otak-otak dan terasa garingnya si tahu bakar. belum pernah didoakan di khalayak ramai sebegini dan doanya sebegitu rupa. perlahan-lahan saya mengangkat muka dan menepis setiap mata yang memandang...

“boleh saya order abang di meja depan tu? sempurna sungguh ciptaan tuhan, poooyoo!!!”

hidup ini bagai “token”…penuh dgn perjudian. untung sabut timbul-lah, untung batu tenggelam. july is a month in which it seems like they’re not laughing with you, they’re laughing at you.

Tuesday, July 7, 2009

thing-tong

yesterday, masa tengah cut my hair kat michael & guys with kechik then online la “muka-buku” sambil mulot terkumat kamit…bukan zikir okay just menjawab soalan-soalan cepu-emas si kechik ni. lagipun saya bukannya “facebook pornstar” mcm korang, huhuhu. scroll punya scroll, trus nampak tag pakcik ni, bukan satu tapi dua (nampak sgt tak confident and that is warning…i must do it). huh, kat sebelah tu la pakcik “saiful azhar” yg sungguh berani tagged kita (kasta dia ni rendah ckit dari “azhar” sulaiman but tinggi ckit dari “saiful” anwar ibrahim…walaweee~dush*). tema tag kali ni three (3) things katanya...let's share! korok mu. korang re-read jelah jawapan spm saya tu, kalo berminat korang copy je skema jawapan tuh. mesti pass-nyer and get A++.

three names that you wish no one will ever call you…
selain dari cham’s, if nak merasa “high heel” seize 6 kita bleh arrr (suka suki je nak panggil saya dgn nama pelik-pelik, hanjing sgt!!! saya suruh sakaratul maut panggil korang nak? lalalala).

three jobs i have / had in my life
1. freelance editor
2. town planner
3. erm…“blow-job” pun gerek pe? membanting tulang tu.

three places i have lived…
1. sg. choh, rawang (aiyoh, i can’t believed…)
2. puteriwangsa
3. simbang 17 (korang tau ke tempat ni, wakakaka)

three tv shows that i watch:
1. gilmore girls
2. desperate housewives
3. ugly betty

three places i wish to go someday,
[mecca] saya takde impian indah mcm korang…only that place, amen.

people that e-mail me regularly is,
1. respeks : ntah mamat & minah mana yg sengal dan aku tak kenal + takde keje menyusahkan aku je delete email tak berfaedah diaorg neh!!! kalo dah gatal tangan sgt tu pegi la mencangkul rumput ke, cabut uban ke…siang taugeh ke…ish, emo jap ~ nak luku-luku kepala diaorg.
2. my best friends
3. co-workers & client (ke-lain…not for my boss eyes)

three of my favorite foods:
1. satay
2. macaroni and cheese
3. …all things bout cheese

three things i would like to do / have:
1. cookin’ and sumtimes “cock-ing” maybe? uweeeekkkss.
2. superman??? not rubiah suparman okay.
3. me…yup, it’s me : )

three sports that you are quite good at…
1. batu seremban? kalo berani meh arrrr, poyo!
2. main gelang getah
3. galah panjang….hahaha :p expert-ise tuuuuu.

three personal belongings that you really love?
1. my family and i can’t erase my memory to forget them, so i bring my otak too.
2. awak + dia + buchuk + sayang = only y.o.u
3. money currency

things i am looking forward to…
“someone” (on-off like bursa saham, plezzzzzzzz la sayang…i’m tired) no number two and no more three.


p/s: thanks pakcik saiful…okay ke jawapan tu?!? trasa nak mkn “murtabak sedulang” plak.