“i spend most of my life naked”
chup...so bleh la merasa jadi naked chef? lately aku dah jarang nak kecahkan dapur. bila jadual aku banyak yang cancel...then aku ada banyak masa nak buat benda gileeer. sila abaikan rupa paras bangun tido aku yang kusut macam singa santai (tak semua bangun tido muka chantek macam barbie rapunzel heeeeeh HAHAHA) mimpi ngeri dowh.
life has been a whirlwind. kehidupan aku bermula dengan dapur orang bujang. tak seindah macam orang lain yang disiap pakaikan oleh bibik. aku cuma alas perut dengan butterscotch dan jus sunquick. ramai yang tanya how to cook 'macaroni & cheese?'. ni dishes paling aku teror tahap terrorist selepas berjaya bertapa di dalam gua mempraktikkan ilmu memasak 'barli suam' (klik pompuan miskin). so, ari ni aku nak share cara memasak yang mudah tuk korang cuba.
masak kena jujur & ikhlas..baru la sedap. apa yang korang perlukan hanyalah 1 ¼ cawan macaroni...takan la bihun plak kaaaaan? dah namanya nak masak macaroni & cheese kaaaan? reneh dalam air didih (campurkan sikit minyak masak...kalo suka bleh guna minyak zaitun). bila nampak macaroni dah mula kembang sikit so bleh la masukkan ½ cawan of low fat milk (kalo nak bagi lagi lemak bleh guna susu lain, except susu badan korang :)
masukkan 1 sudu teh butter (bleh gantikan dengan planta jika suka). then, kacau dan masukkan cheese. if korang tak sure nak pilih cheese yang mana satu, so bleh la cari yang siap guna seperti jenama lenggo's or prego. kacau rata lebih kurang seminit sebelum dimasukkan udang...jika suka racik kecil or dadu sosej. taburkan bawang putih dan daun pasli serta sedikit oregano. bagi peminat pedas, bleh juga taburkan lada hitam tumbuk atau lada cili dipotong halus mengikut tekak korang. if korang memang kelesa tahap gaban tapi nak mencekik sedap-sedap belaka...ni aku bagi idea yang toksah pikir panjang just tinggal campak-campak je macam mi maggi (huh, hafal gambo kat atas ni dan abaikan kuku aku yang chantek bersinar tu HAHAHA).
taraaaa! teruja tak...? bukan tulis blogs aje guna ati, tapi masak gak guna ati tau!
2 years ago
serta merta aku rase lapar....nyum!!...nyum!!!
ReplyDelete-Ainul-
meh sini...kita masak :)
ReplyDeletecham's.. harus la masak pun guna hati.. sebab tuh masakan ibu paling enak.. sebab ibu masak dgn penuh kasih sayang...
ReplyDeletebtw, fila ader add cham's kat FB... really miss talking to ya babes...
thanks fila...dah approved pun. keep in touch.
ReplyDeletelaparrrrrrrrrr..nk makn nie!! haha..buat kan tuk nana boleh x??
ReplyDeletehey... nama aku ada tu!!!
ReplyDeleteabang, saya plak suka sgt masak sotong Goreng... huakakaka
ReplyDeletenaked chef?? haha..
ReplyDeletebesnye..bile kite nk rase macaroni pkcik nie?
ReplyDeletehuh! xkire ah..nti nk jugak!lalaala~
nana: eleeeeh, dia tu yg kekwat? mai la sini.
ReplyDeletebarli suam? r'u there..???
hamzah: where it’s always warm, so why not? takan nak terbang tetinggi jerk? HAHAHA
let me guess? miss viva nak gak eh? alooor :)
hehe..viva-kah??cm cilap jea..lalala~
ReplyDeletenk lah!!da la kueh pelita berperisa santan..haha
huh? takan mak jemmy koooot?!? HAHAHA susu badan kita tak cukup lemak mcm santan leeeer :'P
ReplyDeletefaiz, nanti abg gorengkan sotong eh? nak delivery ke??? hik's
ReplyDelete