Sunday, December 19, 2010

ketam jalan mengiring, aku jalan meronggeng

kalo jalan pun dah menyenget...usahkan nak meronggeng, nak menonggeng pun susah hehehe (pe-pe je intro aku ari ni). ni back to back isu and suatu ari yang sesuatu, makcik aida raffali poke aku via FB ajak photoshoot (menajamkan skill katanyeeeer without pengorek pensil) so, aku pun respons poke dia dengan mata berkilau-kilau 'eh, haram tau usha anak lelaki mak kita yang bukan muhrim..?' hahaha).

back to de story, aku pun berpindah randah la angkut 'aset penting' ke lokasi yang diimpikan tukang amik gambo dan nak jadi citer kami berjumpa plak dengan 'geng ketam' (nama ni aku pakai taram jer!). dia orang ni buat keje charity tuk selamatkan ketam (uuuuuish, pelik gak aku...setahu aku ketam bukan la spesis yang terancam dan akan pupus?) mungkin ikut law & order negeri isketambola gaknya. mula-mula aku syak dia orang ni komplot memain masak-masak sambil duduk bergebang tepi pantai oh-no-no-ok...
mulia sungguh ati 'geng ketam' ni. teruja sangat & aku tumpang sekaki buat havoc kat situ. so, aku namakan ari ni ari tak jadi cos model sibuk touching-touching lepaskan ketam.

kalo ada yang lepaskan so kompem ler ada yang tangkap kan? ni aku kepilkan sekali cara ketam masak lemak cili padi (maaf la ye...resepi dalam english, dah terbiasa belajar masak dengan ’naked chef’ tu)

ingredients:

4 medium crabs, cleaned and halved
5 shallots ~ minced
3 cloves garlic ~ minced
1 inch fresh turmeric
1 inch ginger
5 bird eye chillies (more if you prefer it hot) ~ minced
enough coconut milk
1 piece dried tamarind
lemon grass ~ bruised
tomatoes ~ quartered
salt to taste
cooking oil

1. heat cooking oil in a pot. add in the minced ingredients till fragrant. add in lemon grass.
2. stir for a while then pour in the coconut milk. keep stirring.
3. when the gravy starts boiling, add in crabs. leave for a few minutes before adding the dried tamarind and tomatoes. if you have sliced pineapple, add in as well.
4. add salt to taste and leave to cook.
5. remove from heat and waaaaalllah!

ada rupa tokey jual ketam tak? hehehe

melayu: apek, itu ketam ada jual ka?
cina: ada…ada…lu mau ketam cina ka ketam melayu?
melayu: aik! ketam pun ada melayu-cina ka apek? cuba lu tunjuk?

cina: itu bekas ada tutup…ketam cina…….sana dalam bekas tarak tutup…ketam melayu la….
melayu: apa pasat ketam cina lu tutup, ketam melayu apek tak kasi tutup?
cina: itu ketam cina kalau satu ekor keluar yang lain akan tengok dan kasi belajar macam mana boleh keluar dari bekas. nanti lama-lama semua ketam pandai macam mana mau keluar dari bekas, jadi semua keluar la.
melayu: ketam melayu tak itu macam ka?
cina: ketam melayu, kalau satu ekor keluar yang lain kasi tarik itu kaki ketam tadi jangan kasi keluar. dia mau dia sekor saja keluar…yang lain biar dalam bekas. kalau dia sudah keluar, dia terus lari tak mau ajar yang lain macam mana mau keluar.

moral of de story:
meh reramai pangkah cap parti ketam! kalo ketam melayu tak sokong ketam melayu so sape yang nak sokong kita?!? camner la negara nak maju kalo asyik 'busuk ati'? dah la tak ensem...buruk perangai plak tu!!! wah-wah-wah dah macam pakar motivasi ketam aku ni (renung-renungkan, selamat beramaaaaaal)

6 comments:

  1. tasuke makan ketam sbb rumit nau nak makan.....suke gilerr makan ayam...ngeeeeee

    >.<


    *aci tak kumen camnie..

    ReplyDelete
  2. alaaa...mana aci? mak kita kata dosa leeeeer, ahak's

    ReplyDelete
  3. masak lemak tu sedap...tapi kita tak suka ketam, leceh la :)

    ReplyDelete