Tuesday, September 7, 2010

se-pe-et nyer budak :'P

sedang semua orang sibuk usung bini, usung anak ke hulu ke hilir melengkapkan persiapan raya di saat akhir…aku gak sibuk tak ketinggalan mengusung beg sarat rompakan gudang beli belah. issssh, aku kan duta sale-meng-e-sales ni. muraaaaaah tu….ni la masa nak menyopping giler vavi. terasa macam paris hilton yang ditinggalkan harta pusaka tuk aku perhabiskan dueeeeet bapak aku (ko mampu samakan diri macam paris hilton..? mati la deeeek hehehe).

aku toleh kiri kanan semua sibuk berasak manusia terkinja-kinja macam bapak dia orang baru menang loteri, telinga pula diasak lagu raya merintih sedeeeeey. motip? nak aku nangis after perhabiggggh ber-shopping bagai ni? hengat aku shopping guna duit sembahyang cina mati? arrrrrh, forget it…aku sibuk beli seluar pendek, seluar katok…tup-tup baju kerja dan entah beberapa helai lagi seluar kerja baru yang tak berkaitan langsung dengan hari raya. bagi aku raya hanya “reunion family”. and now only a few minutes family and friends gather around the table making small talk awaiting the moment...silence...bersederhana tu kan lebih bagus (wa-lau-pun dah dekat dua ribu ko shopping benda haraaaam..? nasib tangan tuhan mahabrata yang banyak tu ko tak boleh ke’pak tuk pinjam?) therapy beb hik’s.

sedang aku sibuk mencuci mata tayangan amal ramadhan, tetiba jerk ada suara mulus ala-ala mistik ghost whisper mencelah potong stim (elo, setan semua dah kena rantai…kalo terlepas pun, cuma ko sekor kaaan? kan?).

“ko pakaikan la dia baju!”
“eh ko la pakaikan...?”
“haaaaiiih, ko la...ko la pakaikan..!?!”

dah la kak...kesian saya tengok patung tu separuh bogel, sejuk tu (apakah? ngko hengat aku tengok free show or tiger show?) hahaha.

syok huh kalo duit dapat diphotostat...tengah orang sibuk break fastin’ dan aku pulak sibuk selak kain gulati’s, tenang sikit tak bersesak dengan manusia (ko pernah ke bersesak dengan binatang?). apa susah-susah nak cepat berbuka tuk batalkan puasa, korek hidung pun batal pe? hahaha. then, bila aku lalu depan kedai barang lima hengget tu tetiba aku terbayang kalo la pompuan tukang jual ni sambut aku time-time raya nanti...tak ke naya?!?

“selamat datang...semua barang lima hengget, tak beli tak apa...sila bang...”

pitam* mau muntah darah kalo dia yang sambut aku depan pintu rumah sambil guna dialog jual barang lima hengget dek tersasul sebab selalu sangat praktis dah macam gospel time open house raya!?! (jeles la tu...ko mampuuuuu?) ya ampuuuuun buk!

weeeeey, aku dah selim meliiiiiim ni (sambil tahan nafas) yang tepi tu semuanya otot eh...sila-laaaaah percaya, cheeeewah :’p

4 comments:

  1. kete jerk ke farish...tuan nyeeer? salam lebaran, take a good care wokey : )

    ReplyDelete
  2. loh.. gua ingatkan apa tadi.. hahahaha

    ReplyDelete
  3. ...hahaha kita pun ingatkan apa tadi? en. oltromen bila nak ajak kita terbang?!?

    ReplyDelete