Saturday, January 7, 2012

set fire to the rain

bercuti memang enjooooooice but merancang percutian adakalanya agak mudah and ada masa take a few hour till your wiken terbengkalai. kali ni aku saja nak share how to ringankan otak dan luggage percutian korang yang melethop tu! baik tak aku?!? oh, biasanya aku cuma bawak hand luggage jerk (mengikut percutian jenis apa yang aku nak buat). ramai orang yang first time travel akan paranoid dan takut S.E.S.A.T. dalam kamus travel, kalo korang lagi banyak sesat…korang lagi hebat. kalo korang lenyap dari muka bumi terus pun haaaaaiiih yang ni aku tak kompem la nak kata maha hebat ke hapeeer! jeles lettew, aku suggestkan tak perlu bawak buku panduan melancong… hanya memberatkan beg je mengangkut binatang ni. dari korang berangkut bawak guide book adalah baik korang “berangkut” bawak jantan osem!!! HAHAHA sebabnya korang bleh dapat all info or pamphlet kat lapangan terbang, cafĂ© or any pusat tumpuan pelancong tang interesting places yang korang bleh visit. paling mudah is ringan mulot kat frontline hotel, jangan plak ko comolot!
kalo aku…aku akan survey dulu tenet sebelum flight and then print out tempat best melepaskan hajat kechil & besar ni termasuk acara membuang ancak even “buang air yang keruh ambil yang jernih” hahaha. lagipun cik google ada di mana-mana…check je internet di hotel! pamphlet melambak but buku “lawatan sehari ke syurga” or “guide to neraka trip” jerk yang aku rasa tak dicetak dowh…so, remember jangan bawak guide book yang bleh buat silicon breast korang tak center, berat! LOL.
if korang obsess dengan pelbagai krim…SPF15-lah, krim pencerah, krim cantikkan abs bagai yang ntah apa-apa…kekononnya ko banyak masa nak buat semua benda ni. aku cadangkan ko pegi je buat kat spa & sauna atau mana-mana pusat kecantikan ditempat korang visit. apa la sangat kalo berbelanja dan memanjakan diri sendiri…bukannya tuk bibik ko pun! so, amik la pakej mengikut ketebalan wallet korang. jimat & simple huh (but kalo nak standby gak…sila bawak dalam sample packaging).
brilliant kan? ni je barang aku selalu bawak...underwear & boxer paling banyak (duit secukup rasa). baju biasanya aku beli jerk kat sana, pilihan pun banyak. just bring sehelai jeans pun dah ok.
yup, pills! aku biasanya standby panadol & sweet / gula-gula dalam beg tak kira apa masa & ketika pun. dulu aku memang addicted dengan panadol but ni cara paling simple dan berkesan tuk halang korang jatuh sakit (flu, headache, mabuk, nak demam, over heating and sumtimes over daring) dan kalo korang nak skip buat anak jangan la plak makan panadol ngok…kondom kan ada? apa ke sengal ko neeeeeh. some sweet mampu buat korang sweet & sweat, chill.

benda kewl yang aku rasa semua orang pakai dan bawak is se-pek-mata gucci prada, kena bawak deeeeek! even ko beli kat petaling street sekalipun. kalo tak memang rupa korang tak semenggah. lain la kalo korang lahir-lahir memang dah HOWT-KACAK-HALOBA macam brad pitt or tom cruise (kalo setakat tom“kurus” baik lupakan) tuk cover ensem time photoshoot or dalam kata lain memudahkan korang “scan” jantan kando! hahaha motiiiiiiiip?!?
bagi mengekalkan kejelitaan…tak perlu la korang usung kacip fatimah & tongkat ali. just bring your facial wash & lip gloss / mascara even perfume dalam sebotol dua mengikut mood…kalo ter-feeling jantan sembur la part jantan, kalo ter-feeling gadis sesuci lebaran so bleh la spray bauan bohsia githeeeew! tapi kalo korang memang genetik sesumpah…mak ON jeeeeeerk, so bleh la ko jap-jap tukor kaler kan?

aku gak takan miss bawak hairdryer & pisau cukur (oh, mencukur duit jantan yang lebat tak perlu shaver ni wok!) kalo tak mati laaaaaar abis semua “susuk” kluo tang muka…time ni jampi serapah segala mak esah pun tak mampu settlekan misai dan jambang kecuali ko memang nak bercuti ala-ala a.galak kahkahkah *pitam.
tips:
pecahkan duit korang kepada beberapa part…selain ianya dapat merancang “shopping spree” tapi bleh gak mengelakkan dari penyeluk saku kecuali korang memang idam & hadap dipeluk + raba dikhalayak ramai.
camni baru la rasa confident nak kluo dalam channel [V], chios!

5 comments:

  1. wah menarik.. untungla asyik melancong je..hehe

    ReplyDelete
  2. holiday + shopping mmg best...
    beb..i dpt offer kat tpt lain..tu yg benti keje..

    ReplyDelete
  3. ayie: keje kuat...shopping pun kena kuat hahaha

    wa: oh, harap tahun baru...dpt rezeki baru gak! lebih banyak & prosperity, amen

    ReplyDelete
  4. bukan main lagi..jalan2 cari cuci mata negeri org ye.. :)

    ReplyDelete
  5. eat wind, wash eyes-lah nana :)

    ReplyDelete