Saturday, February 28, 2009

soundtrack of my life…tag!!!

hey look, music is an important part of our lives. we will tag a certain song that reminds us of a certain moment or occasion in our lives. so banyak la lagu yg bermain dlm otak saya ni. and now, saya cuma fill in the song (till i felt in the blank, hahaha) that best describes these moments and write a bit of the lyrics that i can remember as well...gimme a beat...

1. song best describes your mood today :
lets dance together : melly goeslow, kalo nak dgr lagu ni kena la download ye…if not, call me utk preview track!!! pasti runtuh langit menyembah bumi, kwang-kwang-kwang.

2. song in your head now :
broken hearted girl : beyonce, kekacang send via email and now i addicted.

3. song for the day you graduated high school / college :
graduation : vitamin c, lagu ni mmg syok giler dan buat adrenalin higher. i nulis diz lyric on last page of my thesis. meletszzzz sgt.

4. song about your best friend :
bitch : meredith brooks feat barli suam. sure bitch!!!

5. song about the day your were born :
how deep is your love : bee gees, i simpan LP diz album and register on 11 september 1978. after 3 day LP ni release... i pun lahir.

6. song about your job :
let me blow ya mind : eve feat gwen stephanie.

7. song about your boss :
womanizer : britney spears. pompuan kekwat!!! tak kuasa.

8. best song to cry to :
unbreak my heart (regresa a mi) : il divo, lebih touching bila disebut dlm bahasa latin OR i cry : shayne ward.

9. best song to hear when your happy :
chelo : cha cha OR let’s get loud : jennifer lopez.

10. best motivation song :
family portrait : pink, lagu ni sllu buat i rindu my family and my home too.

11. best song to hear when your pissed :
i will survive : cake.

12. best song to drive to :
mercy : duffy.

13. best karaoke song to sing :
seiring dan sejalan : uji rashid & hail amir.

14. your best song for romance :
my baby you : marc anthony.

15. song for your crush :
listen : beyonce
[listen to the song here in my heart, a melody i start but can't complete. listen to the sound from deep within, its only beginning to find release. ohh the time has come for my dreams to be heard, they will not be pushed aside and turned into your own, all 'cause you won't listen...]

OR coba : faizal tahir.

16. song for your 1st love : ??? i will always love you : whitney houston.

17. song for your current love :
the blowers daughter : damien rice, erm...still blinkin* can u answer diz question? saya jugak nak "org tu" tau...i'm really-really miss you, only y.o.u sayang :p

18. song about your erotic talents :
makhluk tuhan yang paling seksi : mulan jamella.

19. song about missing someone :
bubbly : colbie calliat.
[it starts in my toes, makes me crinkle my nose. where ever it goes, i always know. that you make me smile, please stay for a while now. just take your time, where ever you go...]

20. song for your ex :
against all odds : mariah carey & westlife.

21. song to be played / was played at your wedding :
wishin’ and hopin’ by dusty springfield feat rosiah chik. bleh gitew?

22. song you would play / sing on your ex’s wedding :
aku lebih tahu : mila af5.

23. song to played on your 80th birthday :
sway : pussycatdolls.

24. song to be played at your funeral :
without you : mariah carey.

25. best song to describe you :
i'm yours : jason mraz.

tag' by kekacang : )

Thursday, February 26, 2009

l0rd'S of THe r!ng

i consider each day in my life as a gift because i know i’m living on borrowed time.

“…cause i'd surrender everything to feel the chance to live again”

Tuesday, February 24, 2009

salt & pepper

“hati yg celik can love, unlove and love again” by kekacang.

dibuai angin senja di balkoni rmh sambil memerhati kekanak berlari balik dari sekolah, menenggelamkan prasaan dialun “purnama merindu”. dah beso dah budak tu? anak angkat kepada keluarga india dpn rmh saya. berlari girang sambil memanggil daddy, berabuk bahasa tamilnya walaupun dia lahir dari keturunan cina. rakan sepermainannya smua budak melayu. dia masih kristian di dalam keluarga hindu tu; chantek dgn baju kurung pesak berkain lipat tepi. unik huh? kagum saya.

di mana saya pada usia sebegitu? saya juga berlari girang...bermain sorok-sorok bersama sepupu dan kwn rapatnya. adakala bermain pondok-pondok di bwh pohon asam kuini tok ayah. atau asyik beraksi bagaikan sepasang merpati sedang dilamun cinta...tentu ler main kawin-kawin. what do you expect? bebudak la masa tu...hehehehe. i believe a person has multiple sides just like me. different sides that need to be explored.

twenty five year ago dalam lipatan, ari ni ketika saya menyusuri eskelator shoppin’ complex saya nampak 5 amoi mememerhati saya turun. kenapa tunggu di sini? chantek ke? melepasi saja mereka, terus mereka berlari mendaki eskelator turun tu. mungkin itulah permainan zaman moden bagi bebdk bandar yg tak kenal upeh pinang diseret menjadi kendati. esoknya giliran saya pula mencipta kegilaan. kebetulan ada sebuah lif kaca menghadap keluar fasad bangunan. apa lagi…saya tekanlah butang tingkat yg paling tinggi, sambil mata memandang keluar dan mendongak ke atas mendakap cermin kaca…wo-wo-wo ni ler ”solero” di genting. wakakaka, gileeeeeeeerrr. terhambur gelak tawa bersama kroni pompuan miskin. kekadang keje giler bleh buat kita release tention. buat kita lupa bahawa hidup ini penuh dgn 1001 kegembiraan.

melihat kapal terbang mendarat jam 3-4 pagi di lapangan senai telah menjadi perkara biasa masa di universiti dulu. lebih giler kalo dapat mkn asam pedas melaka dgn memandu 2 jam dari johor sesubuh buta; semata-mata utk bergumbira. tiada harga utk setiap kenangan. alo, membuat perkara pelik dikhalayak ramai bleh make a self confident tau?!?

“bila cucu nenek sorang ni nak kawin...?”

“blum lagi la nek, tunggu yg btul-btul syg...sape la nak kat kita?”

erm...kan dulu dah puas main kawin-kawin? abis di pipil bunga kat pokok nak hias pelamin anganku musnah tu. byk bunga dah terkorban menjadi mangsa permainan kami. huhuhuhu bleh ke? kata org tua-tua masa bebdk ni ler kalo kentut pun bau wangi. skrg baru saya faham kemanisan waktu bercinta...mungkin sama wangi dengan kentut masa bebdk dulu. poyo-lah.

“...waktu kechik dulu adie takde banyak mainan…”

Saturday, February 21, 2009

the end

chapter one

adipati and the people of majapahit are on the verge of defeat. a messenger has been sent to melaka to propose a joint force to combat demak.

the emptiness in puteri's being begins to be filled when the melaka delegation led by hang tuah arrives. their first meeting sparks romance between the two.

in a ceremony to welcome the arrival of the sultan of melaka, the threat from demak becomes real. the adipati's rage leads to a declaration of war but he is calmed by patih, acting for the well-being of the people. the sultan proposes a way out by combining the armies of majapahit and melaka as a last resort, if demak refuses to back down. hang tuah is summarily dispatched to demak to give warning.

the separation between puteri and hang tuah becomes unbearable and she leaves majapahit for gunung ledang.

meanwhile, in majapahit, the gloomy atmosphere turns bright when word comes from melaka that the threat from demak has been neutralised. adipati makes haste to fulfill his promise to wed puteri, his sister, to the sultan of melaka. but the puteri has gone missing. bayan is deemed responsible and sentenced to death but she would rather take her own life.

chapter two

the bustling city and port of melaka feels lonely to hang tuah who is pinning for his love. adipati arrives in a hurry and faces off with hang tuah, who realizes then that the princess is waiting for him on gunung ledang. but before he could make his way to her, a decree was made: the sultan would take puteri as his wife. the agony is amplified when hang tuah himself is ordered to lead the royal proposal delegation to gunung ledang.

the journey up the mountain proves to be fraught with obstacles and strange happenings. nenek kebayan appears to the party to warn them, but out of sense of duty she is ignored. the delegation forges on until they are beset by invisible forces and possessed, separating them from hang tuah who has reached the peak of ledang.

there, the two lovers meet again and their longing quenched. but it does not last long - the orang kaya appears with news of the sultan's intentions. hang tuah, still loyal to a fault, bows before his sultan's will. frustrated by her lover's stand, the puteri imposes 7 preconditions for her hand in marriage.

back at the palace, melaka's ministers and scholars decipher the meaning of the 7 preconditions in trepidation. the puteri's demands seem intent on inflicting great harm on melaka, yet to the sultan it is clearly a challenge to his greatness. ans so he decides to murder his own son, raja ahmad, to prove his absolute power. puteri appears before the sultan to stop his dirty deed and to formally reject his proposition.

hang tuah, who is feeling guilty for killing the embers of love in gusti puteri, begins to realise the lunacy of blind loyalty, which he must put an end to. he arises and rushes to ledang to seek out his beloved. the gusti puteri still waits for her true love, on the peak that has become a symbol of their enduring devotion. there, they remain as two beings, separated by time. [the end]

Tuesday, February 17, 2009


“anak kecil main api, terbakar hatinya yg sepi. air mata darah bercampur keringat, bumi dipijak milik orang...”

begitu puitis bait-bait yg pernah meniti bibir saya suatu masa dulu; mungkin kekawan juga? mungkin ramai org melayu telah lupa akan getir jerihnya membentuk kelompok bangsa berdaulat. sehingga tidak tersempat, melatah, menggodak emosi dan hakiki mancari acuan yg dirasakan serasi.

apakah akal sudah menjadi tidak waras? maka utk ”mengaburi” tindakan gila itu cara paling berkesan menggunakan kepakaran memanipulasi undang-undang sehingga mengelirukan rakyat yg jahil.

jangan kerana gila kuasa, kita menghalalkan cara menggalakkan rakyat mengamalkan biadab dan derhaka. berpesta dijalanan memaki hamun sehingga meminggirkan tatasusila orang melayu.

kita mempunyai cara, adat, tatasusila dan peraturan dalam menzahirkan perasaan secara demokrasi tanpa dipengaruhi nafsu serakah utk terus berkuasa.

“dalam politik yg penting sekali ialah acceptability dan intelligence adalah yg kedua” by tun mahathir.

saya terpanggil mewakili hati kechil melayu dalam diri. menyedarkan kealpaan. saya tidak menyentuh parti, hanya cuba membangkitkan jiwa dalam hati kengkawan kita. siapa lagi yg mahu memartabatkan melayu kalo tidak kita??? listen, meroboh institusi beraja bererti meroboh istana. yg bentengnya rapuh tapi berlapis-lapis. bukankah akarnya itu melayu dan menjunjung puncaknya juga melayu?

humbankan saja babi-babi itu ke kandang!!! sudah tidak layak utk mereka bersuara apatah lagi bertapak di atas bumi merdeka. apa mereka lupa bahawa dulunya tangan ini yg mengutip mereka meneduhkan sepayung kaki dari terik mentari? menyuap sekepal nasi sehingga menjadi kaya raya? bila sudah pandai berlari, terus terlupa dari mana asal usul busut mereka. nyahkan saja babi-babi itu ke kandang...biadab sungguh!!! dan lantang mereka bersuara. tarian ballet itu terlalu canggung...bersulam ”sembah derhaka” blum tentu merawat hati yg rawan. lenggok tubuhnya saja sudah sumbang, apa layak dipertonton mata yg memandang?

plain sunset

bagi saya hospital tu bagaikan sebuah nite club. semua org ghairah dan kelihatan cemas, ramai plak yg ensem-ensem serta chantek berpenyakit kat spital skrg. yg melawat pun apa kurengnya. pesen bagai. sape kata spital bukan tempat cari jodoh? alo...pusat dadah tegar tu? dan penuh dgn minuman mengkhayalkan. lebih mantap dari margarita yg korang minum kat louge. anyway, saya mmg takut dgn picagari. and till now saya akan angkut emak if ada kes-kes contingency dan tak suka ubat jenis liquid.

las wiken, secara tak sengaja tersinggah kat universiti lama saya. mulanya niat hanya nak blanja adik angkat kita mkn kat old town. suddenly, drive nyer drive i changed my idea and return si anak dara ni balik hostel. so bleh la saya makan cheesy wedges. memandangkan saya ada banyak masa lagi, saya angkut je blueberry cheese cake & cupcakes party si barli suam yang gigih anto sampai ke rmh ptg tu. thanks ye barli suam, blueberry cheese cake tu mmg superb! apa rahsianya? mesti ko dah letak daun ketumkan? barang free mmg sedap beb, kwang-kwang-kwang.

melangkah ke utm buat emosi saya tak stabil. rasa semcm. tak tau la nape? ni bukan kali pertama saya dtg sini after grads...before diz pun slalu je dtg buat assignment master. tapi kali ni btul-btul penuh emosi, maybe sbb cuaca yg ”plain sunset”.

tak banyak berubah...masih chantek mcm dulu gak. mengimbau memori lepas di fakulti alam bina, fakulti yg buat saya kenal apa itu ”erti idup”. fakulti yg cop & labelkan saya and 4 org kwn sebagai ”group elite”…wah mcm skuad elite si yusuf haslam la plak. hampir kontroversi apabila ”kami” dikatakan ”kekwat” tak kwn dgn east-coast. pepandai je buat fitnah. darah kitaorg putih tau, keturunan mahsuri. mmg la tak layak nak bersuku sakat begitu. korang pun tau perangai bebudak east-coast ni kan? kalo dah bersuku sakat...mana dihirau anak jati johor ni? kita plak trasa dijajah. so, sendiri mau ingat la. eleh, org opis kita pun skrg ni dah pandai labelkan saya dan ”pompuan miskin” as group elite yg kekwat. lagi? lagi ke? lantak la korang. dun judge de book by it cover ok, touch me and see how sexy ingredient of me.

petang ni port terbaik saya berada di bawah rimbun tepi bukit memerhati bebudak rugby training kat tgh pdg. i miss my ex-lover so much!!! skrg korang tau kenapa saya suka rugby...hanya lelaki sejati je yg main rugby, pure. lalu lalang mata memandang tak sedikit pun menjadi kuman. pasti ada yg jeling sepasang couple bwh pokok yg penuh gelak tawa. alo, she’s my adik angkat laaaaa not my gf. abis je games petang tu dan puas mencuci mata, turn mengisi perut la plak. taman universiti saya tawaf buat pelengkap trip arini. ”mkn kfc jusco jelah ye?” ni yg tak suka singgah shopin’ complex ni pasti ada je benda nak dibeli.

”dah 9:30 pm, kita balik la jom?”

melilau seorg diri sambil mengelamun panjang dibuai angin mlm yg sepoi, sengaja saya turunkan tingkap keta merewang khayal. k13 is my first blok di mana saya bertemu ”loan” as my roommate. hanya setahun kami ddk bersama. jawatan secretary computer memaksa saya ddk berasingan. loan bdk pendang, sekolah pondok…aktif majlis perwakilan bagai. you all bayangkan la how my life become crazy idup dgn loan ni like pamela anderson ddk sebilik dgn nik aziz. ayooooooo, mati dek!!! mmg kami perang besor but kami gak cepat cool and sometimes look like kapel.

“aku dibius cinta”

blok by blok saya menyusur, ibnu sina (k25) tu nama yg kami beri…masa tu saya tgh demam rounders dan beralih ke k26 di mana kisah cinta “uda & dara” berputik. ke mana saja kami pergi pasti berdua dalam “dunia ciptaan kami”. kalo la dpt saya ulang kembali. look into my eyes sayang. dan akhirnya menghuni k35 hingga saya grads. di sini cinta terakhir saya bersama “kambing” bagai uniknya bola gilbert. pasti ada keindahan yg terus mekar tiap kali bila saya melalui blok “l34” yg bebdknya mmg fanatik obsess dgn objek mcm saya. hahahaha. saham yg dibuka bercampur-campur tapi cukup meyakinkan. mlm tu saya balik dgn prasaan bunga-bunga cinta dan masih tak tau kenapa saya masih berprasaan sebegitu.

Sunday, February 15, 2009


have you seen her?

“hope this matter cannot go beyond the fifth (klik-klik kita) of us ok. please remind them. make it promise”.

via e-mail jus nenas.

Saturday, February 14, 2009

selamat ulang tahun sayang!!!

yang tulus ikhlas
ingin sekali sekala dirinya dibalas
walau hanya dengan dakapan di angin lalu
yang selalu memberi
ingin sekali sekala jadi penerima
cukup dengan salam dan manis doa
aku ingin kau merasakan hebatnya cinta
dan leburkan saja serpihan calar derita

selamat ulang tahun sayang
kini kau bersayap, pergilah terbang
rentaslah langit cita-cita mu
harap nanti kita ‘kan bertemu

selamat ulang tahun sayang janganlah engkau tak terbang pulang
ku nanti penuh kerinduan
selamat tinggal, selamat jalan

aku hanya inginkan engkau setia
kerana setia yang mencipta bahagiamu

stand by me : )

begitulah kisahnya…motif?

waktu kejadian when saya on my lappy and check out any comments kat salah satu post blog’s ni; tup-tup a-la-mak dah kena tag lerrrrrr…nasib baik cik adik manis yg tag saya...kalo tak tentu dah kena luku kpala dia or tag dia smula dgn thumb tag. hehehehe. inilah dia pandangan kabur tentang kawin di musim tak mengawan ni. check it out!!!

1. how old are you?
what’s up…umo tu cuma angka, tak perlukan sempoa or kalkulus. hahahaha korang tetap tua kalo diri sebelah kita!!!

2. are you single?
single ke singlet? kalo camtu sing with me ok? “kamu anak singkong”.

3. at what age do you think you'll get married?
life begin at 30’s…so kawin ke? nikah je blum kot? kak leha dpn rumah tu tak kawin pun tapi mentain je dapat anak? kena “buatan” org you all…gulp*

4. do you think you'll marrying the person you are with now?
hek-eleh, sengalkan? kecuali ler kalo kena tangkap basah, wet dream amik kira tak?

5. if not, who do you want to marry?
virgin “marry”. wakakaka…demam dek!

6. who will be your bridesmaid & bestman?
yang pasti not my “maid” or “guardman” dpn rmh i.

7. do you want a garden / beach or traditional wedding?
not garden laaaa but “guard house” motif? bleh la salam kaut dgn smua org yg lalu lalang kat situ. glamour tau.

8. where do you plan to go on honeymoon?
ayooooo, sukar nyer soalan ni? bleh tak repeat paper? blum kawin so how nak tau? kaedah-lah.

9. how many guests do you think you'll invite?
seketul dua je…yg lain buat menyemak je! comfirm nak kutuk la tu after weds.

10. will that include your exes?
ehhhh, mesti le jemput. baru la nampak mcm menantu mithali, comolot gitew!!!

11. how many layers of cake do you want?
cupcakes. can you defined how many layer bleh buat?

12. when do you want to get married, morning or evening?
evening & sunset.

13. name the song / tune you'd like to play at your wedding?
wishin’ and hopin’ by dusty springfield feat rosiah chik. bleh gitew?

14. do you prefer fine dining or just normal spoon & fork? knife?
spoon & knife with “pork with fork” hahahaha. i ni melayu, juz ginger bread at evening sunset party. lucu-lah.

15. champagne or red wine?
both pun best pe.

16. honeymoon right after the wedding or days after the wedding?
korang ni busy body ler jaga tepi kain kitaorg. ni sape yg nak kawin, i ke korang? after mkn honeydew or godak moon cakes pun bleh, if you want to honeymoon.

17. money or household items?
both. materialistic gals.

18. how many kids would you like to have?
brangan la soklan ni…dua (min) and empat (max).

19. will you record your honeymoon in dvd / cd?
dgn harapan korang dpt buat intro cd blue? ish….poyo la korang ni.

20. whose wedding plan would you like to know next?
vera wang. sebarang pertanyaan bleh la korang googling & ”gonggong” like hanjing at diz blog’s, dia ni kwn kpd vera “wang” kat cashier jusco. wakakaka.

Thursday, February 12, 2009


dah hampir dua bulan saya tak berjumpa satriawara. baru balik bertapa gaknya? he’s not adik bradik kepada sathiya or sedara-mara sepupu sepapat si noniswara okay. you all cuba la teka lagi? kesempatan cuti panjang sempena thaipusam membolehkan kami melepak dan berborak hingga kul 4 pagi. cam biasa ler, ada saja cerita yg kami nak kongsi bersama dan kutuk gila babas nyer...kira kontang la kredit pahala saya ari ni. hahahaha. motif? bukannya kami nak gi pecah klapa...hanya nak lepas lelah beban kerja yg mencanak di opis masing-masing. i’m malaysian!!! sgt multiraces. semua perayaan saya sambut and no more compromise.

satu teko, satu cawan teh strawberi yg dikirim khas dari cameron.

korang mesti pernah tgk kereta iswarakan? tapi korang tak pernah tgk kereta iswara dua pintukan? ermmmmm…ni btul punya kes tau, bukannya kes naya…apa ke pesennya kalo kereta direka dgn empat pintu tapi hanya bleh guna dua pintu mcm satria? wakakakaka lawak beb? dari situ la tercetusnya makhluk tuhan paling seksi: “satriawara”. mengongkan? satriawara mmg sempoi mcm ketanya jugak, mentain mcm zaman universiti.

mmg saya suka trima kunjungan kengkwn pada wiken begini. time ni la nak kecah dapor. menu arini hanya pizza hut. sambil melantak, si satriawara pun mulakan la citer persiapan weds my fren kt area kl. saya tak trima jemputan tu…takde sape sanggup nak merapak sembah bawa bungamas menjemput ke sana. saya ok je, not my function. but kali ni satriawara bawak beg runway projectnya utk bermlm kat rmh saya. mmg hajat saya nak rest puas-puas dan batalkan smua aktiviti ke kl diz wiken, mls nak join penyu. bab by bab kami khatamkan mengutuk si peah & si meon. semua tu kira kutu kitaorg yg sememangnya kalo tak berdaya, confirm kena tindas!!! wakakakaka.

satriawara: abg cham, u tauuuuu. ari tu kwn i citer la kat i.
kita: erm, citer pe? gosip ke?
satriawara: citer kwn kpd kwn-kpd kwn dan kpd kwn kita punya kwnlah.

[mula la si satriawara ni nak meroyan, melalut ke laut la tu jap lg]

kita: huh, citer la. pe kes?
satriawara: ari tu ler, kwn kita and de gang pegi la kenduri kwn dia. then after kenduri dia singgahlah kat rmh kwn dia yg lagi satu dlm klik dia tu. diaorg ni klik-klik pompuan chantek dan prasan jelita.
kita: ayoooo...kaedah-lah.
satriawara: masa kat rmh kwn dia tu, adik si kwn dia tu ada la sorang yg down sindrom. u all tau je la bdk tu camnerkan? so, keklik pompuan yg prasan chantek ni pun mula la brangan jelita bebuat mesra alam main dgn adik kwn dia ni. after puas mesra alam, ditanyalah soalan bodoh stok prasan kat budak tu...”dik, kakak chantek tak?”

u all nak tau apa bdk tu jwb?

kita: chantek le kan?
satriawara: tu dah mmg pasti...adik sindrom down tu pun ckp; ”kakak chantek...erm kakak chantek la”. then tak puas ati lagi nak show-off lagak beruk dia tu, si pompuan ni pun panjangkan soalan sengal dia dgn harapan mcm trima pujian dari mirror-mirror on de wall-lah kan.

”chantek mcm sape?”

so, u nak tau adik tu jwb pe?

”chantek...kakak chantek mcm b.i.n.a.t.a.n.g!!!

huh, amik koooooooo! padan muka pompuan tu. ngko ingat ko chantek???

kita: wakakakaka, ouch*

yelah, bebdk camni mmg jujur dan ikhlas. bagi mereka binatang tu objek yg mmg chantek...mcm kucing, ikan, rabbit. then, mana la diaorg tau chantek mcm sape? pengsan la plak korang kalo dia kata chantek mcm julia roberts or angelina jolie. nak pecah perot kami gelak. satu blok bleh dgr kami terbahak-bahak dari level 3. so skrg korang dah terer nak jwb soalan chantek mcm pe kan?

nasib hanya semalaman aje satriawara kat rmh saya, kalo tak...mau lebih dissaster idup saya. korang jaga-jaga la ye kalo terserempak dgn satriawara cav 6683 di jalanraya! ianya satu mukjizat dan objek yang hampir pupus kalo korang berpeluang melihatnya, spesis borak. dun forget to amik gambo and buat kenang-kenangan : p

Tuesday, February 10, 2009

let me blow ur mind

“regresa a mi”

sebelum korang baca post blog’s ni marilah kita sedekahkan al-fatihah untuk diri kita sendiri…hahahaha, tak salah mencintai diri sendiri sebelum berangan-angan mencintai org lain. org lain blum tentu doakan kita. ramai org tak percaya apabila saya bercerita tentang agama? alo…..saya ni sekolah agama tau, darjah khas lagi. kalo setakat munakahat tu my favourite subject okay? faraed easy maths yang tak pernah saya bosan terutamanya nak bahagikan harta asoba’. hebatkan pakcik ko ni!!! materialistic sgt.

mari kita kluo dari kebiasaan, vodka vs zam-zam.

anyway, ada satu lagu yang cons saya nak you all download bagi menghangatkan cerita cinta saya ni [let me blow ur mind : eve feat gwen] not makcik kiah feat leha meon tau? wakakaka. memandangkan bulan ni bulan cinta, saya trus dibuai hanyut dgn citer cinta.

menurut hadis nabi, orang yang sedang jatuh cinta cenderung selalu mengingat dan menyebut orang yang dicintainya (man ahabba syai'an katsura dzikruhu), kata nabi, orang juga bisa diperbudak oleh cintanya (man ahabba syai'an fa huwa `abduhu). kata nabi juga, ciri dari cinta sejati ada tiga:

1. lebih suka berbicara dengan yang dicintai dibanding dengan yang lain,
2. lebih suka berkumpul dengan yang dicintai dibanding dengan yang lain, dan
3. lebih suka mengikuti kemauan yang dicintai dibanding kemauan orang lain atau diri sendiri.

dalam qur'an cinta memiliki 8 pengertian, berikut ini penjelasannya:

1. cinta mawaddah adalah jenis cinta mengebu-gebu, membara dan"nggemesi". orang yang memiliki cinta jenis mawaddah, maunya selaluberdua, enggan berpisah dan selalu ingin memuaskan dahaga cintanya. iaingin memonopoli cintanya, dan hampir tak bisa berfikir lain.

2. cinta rahmah adalah jenis cinta yang penuh kasih sayang, lembut,siap berkorban, dan siap melindungi. orang yang memiliki cinta jenisrahmah ini lebih memperhatikan orang yang dicintainya dibandingterhadap diri sendiri. baginya yang penting adalah kebahagiaan sangkekasih meski untuk itu ia harus menderita. ia sangat memaklumikekurangan kekasihnya dan selalu memaafkan kesalahan kekasihnya.

3. cinta mail, adalah jenis cinta yang untuk sementara sangat membara,sehingga menyedot seluruh perhatian hingga hal-hal lain cenderungkurang diperhatikan.

4. cinta syaghaf. adalah cinta yang sangat mendalam, alami, orisinildan memabukkan. orang yang terserang cinta jenis syaghaf (qadsyaghafaha hubba) bisa seperti orang gila, lupa diri dan hampir-hampirtak menyadari apa yang dilakukan. al qur'an menggunakan term syaghafketika mengkisahkan bagaimana cintanya zulaikha, isteri pembesar mesirkepada bujangnya, yusuf.

5. cinta ra'fah, iaitu rasa kasih yang dalam hingga mengalahkannorma-norma kebenaran.

6. cinta shobwah, iaitu cinta buta, cinta yang mendorong perilakupenyimpang tanpa sanggup mengelak. al qur'an menyebut term ni ketikamengkisahkan bagaimana nabi yusuf berdoa agar dipisahkan denganzulaiha yang setiap hari menggodanya (mohon dimasukkan penjara saja),sebab jika tidak, lama kelamaan yusuf tergelincir juga dalam perbuatanbodoh, wa illa tashrif `anni kaidahunna ashbu ilaihinna wa akun min aljahilin (q/12:33).

7. cinta syauq (rindu). term ini bukan dari al qur'an tetapi darihadis yang menafsirkan al qur'an. dalam surat al `ankabut ayat 5dikatakan bahwa barang siapa rindu berjumpa allah pasti waktunya akantiba. kalimat kerinduan ini kemudian diungkapkan dalam doa ma'tsurdari hadis riwayat ahmad; wa as'aluka ladzzata an nadzori ila wajhikawa as syauqa ila liqa'ika, aku mohon dapat merasakan nikmatnyamemandang wajah mu dan nikmatnya kerinduan untuk berjumpa dengan mu.

menurut ibn al qayyim al jauzi dalam kitab raudlat al muhibbin wanuzhat al musytaqin, syauq (rindu) adalah pengembaraan hati kepada sang kekasih (safar al qalb ila al mahbub), dan kobaran cinta yangapinya berada di dalam hati sang pecinta, hurqat al mahabbah wa iltihab naruha fi qalb al muhibbi.

8. cinta kulfah. yakni perasaan cinta yang disertai kesedaran mendidikkepada hal-hal yang positip meski sulit, jenis cinta ini disebut al qur'an ketika menyatakan bahwa allah tidak membebani seseorang kecuali sesuai dengan kemampuannya, la yukallifullah nafsan illa wus`aha (q/2:286).

mana satukah cinta hati kita? ”renung-renungkan”...wah mcm radio lerrrrr [lebih hangat dari neraka!!!].

p/s: epi besday barli suam!!!

Monday, February 9, 2009

two phrase

there are times when we are separated from our near and dear ones for long periods. the pain of not having some one close to your heart near you in flesh and blood is very deep and hard. there are numerous occasions in life when we get separated from our loved ones due to work or other factors. there are also times when we might face situations when we separate from people close to us permanently. this could be due to death or some other reasons like a divorce. when this happens, nothing can make us feel right. no amount of words of comfort and solace will make us feel better. it will appear that the whole world has gone dark and we are left alone in a big, dark world. the vacuum created by the absence of our near ones is hard to fill. in situations like this you repeat to yourself in your mind the question ‘how can i miss you’? and you feel that you miss them so much that your whole life feels like an empty shell.

that said, you should also remember the fact that when your dear ones are not next to you, it doesn’t mean that they are not in your thoughts and minds. physical proximity is only a comfort and not a guarantee for intimate feelings. people can be sitting right next to each other and still be a thousand miles apart. on the contrary, two people sitting on opposite corners of the planet can feel much closer in mind and spirit. the human mind is capable of transcending boundaries or scaling peaks to be in tune with a mind that it syncs with emotionally. it can cross-oceans and travel long distances to bind with the mind of a loved one. so when the loved one is always in your mind, you can ask yourself and your loved one this question ‘how can i miss you’? it can be then summarized here that two souls that care for each other never miss each other, as each one is always present in the other one’s mind and heart.


kelewatan ke opis langsung tidak mengganggu emosi saya pagi ni memandangkan jadual meeting yg sedikit lapang dan lengang. kalo ada pun cuma walkin’ public yg saja nak pose depan kaunter borak mesra or tanya benda basi psl planning. masa tgh drive tadi sempat la dgr radio yg dah lama giler saya tak layan...”lebih hangat dari neraka!!!” topik pagi ni is ”alasan tak logik untuk berpisah”. apa-apa aje topik pagi ni? confuse mak tau! sampai je opis dengan muka slumber saya ajak kroni pegi b’fast. so, dah jadi habit kitaorg semasa melantak sambil membentangkan isu semasa dan budget harian, pagi ni saya tukor angin open table dengan bawakan topik pagi radio yg sumtimes make me lawak sengal.

”alasan tidak logik untuk berpisah?”

alo pompuan miskin, help me to find it...diz topic very de very to make it semua org gelak-lah.

kita: beb, bagi la alasan utk berpisah..?
barli suam: mulot busok!!!
kita: ayoooooo...(pantas giler, maybe si barli suam ni baru lepas ”comolot” dgn laki dia kot? hahahaha)
barli suam: eh, mak rasa main bontot-lah, sebab tu pun bleh buat reason tak logik untuk berpisah. mungkin gak kalo jantan tu pakai underwear stripe?
kita: gulp* (barli suam ni mungkin demam la kot? jawapan kali ni lebih dahsyat dari ”ketip kuku” yg nak dijadikan senjata rogol!)


sirap limau: kita rasa ”gentel puting”.
kita: kenapa dgn korang ni? kenapa bleh jadi alasan utk berpisah plak? mengong tau! Hahaha.
sirap limau: org tak suka la cham’s kalo laki kita gentel puting kita tau. bleh rasa rimas.
kita: pelik la korang ni!?! bleh divorce ke?
barli suam: ha ah la…kalo aku, aku pun tak suka kalo laki aku main puting aku.

[pepelik je pompuan-pompuan miskin ni make de reason. nasib saya tak keja dlm bilik konti, if not makin giler nak keudarakan topik pagi gini. mau kena banned or buat traffic jam lebih panjang]

kita: huh ko plak teh ais? apa alasan tak logik ko utk berpisah?
teh ais: ala...jap la cham’s, tgh pikir ni...
kita: ish, tu pun nak kena pikir? dulu ko bg alasan pe nak pisah dgn bf ko? hahahahaha.
teh ais: mati pucuk.
kita: ayooooooo, kejam la korang ni!!! hanjing sgt!

teringat plak alasan yg diberikan kekacang masa dia putus cinta dulu. memang tak logik. kekadang idup ni mmg kejam giler. tak tau nak gelak or what? nak kata sedih, mcm tak logik plak....wei, salah ke jadi org baik? kita bukan nak jadi superman!!! rubiah suparman pun blum tentu...

tu chapter pagi nyer siaran langsung, when saya balik rumah petangnya lain plak hal dan topik yg dibincangkan gossip leg’s blok saya. tak menarik sgt la nak diciterkan selain saya dipanggil utk singgah mkn ”dodol trengganu”. Ish, pelik gak rasanya sebab dibungkus dengan daun palas. ermmmmm* masa singgah tu, gossip leg’s bukak ler satu citer lawak. korang dengar tau!!!

pada suatu hari ada seorang lelaki kaya ingin mengadakan kenduri untuk anaknya. so lelaki kaya ni kenalah gi bandar untuk membeli ayam di kedai pak abu (nama yg popular masa baca buku citer kekechik dulu).

lelaki kaya: saya ingin memesan 100 ekor ayam untuk esok, ini alamat saya (sambil memberikan kadnya).
pak abu: baik tuan, saya akan suruh anak buah saya untuk menghantarkannya ke rumah tuan.
[selepas itu, pak abu pun memanggil anak buahnya yg bernama tapha dan memberikan direction how nak kena anto binatang ni esok]

pak abu: tapha, tolong hantarkan 100 ekor ayam esok ke alamat ini ye( sambil memberikan kad lelaki kaya tadi).
tapha: hantar ayam...beres bossssss!!!

[esoknya dgn menunggang motor kapcai si tapha pun pergi menghantar 100 ekor ayam yg ditempah tu..... 50 ekor diletakkan di sebelah kanan dan 50 ekor lagi diletakkan disebelah kiri]
tetapi malang tak berbau, ditengah perjalanan dia terjatuh dari motornya. ayam-ayam yg dia bawa terlepas buat catwalk dan lari bertempiaran menyelamatkan diri dari jadi mangsa kenduri. orang ramai yang tak brapa berguna tu pun dtg utk lihat keadaan tapha. tapi si tapha ni memang kebal, dia ok je malah bleh gelak cipan bahak-bahak gitew.

org kampung: ngko tak pe-pe ke tapha? manalah tau ada yang tercedera.

[si tapha masih tetap gelak, hahahaha]

org kampung: ko kenapa tapha? (diaorg ingat tapha wireshot la kan...)
tapha: hahahahahaha, dasar ayam bodoh!!! mereka nak lari ke mana? lain kali nak lari tu blajor la dgn mak ayam ni....kan alamat rumahnya ada pada aku? hua, hua, hua!!! (sambil memegang kad nama org kaya).

ish, gelak jugak saya akhirnya dgn lawak spastic lagi plastic si gossip leg’s petang ni. idup ni memang pelik kan? ada-ada je alasan utk kita gelak, sedih or monotones mood and make our life lebih kaler-pul..…seem to glow in the light of the full moon. that the must be a very beautiful sight.

Saturday, February 7, 2009


sedap betul abah menyuap roti canai kuah kacang dal ke mulot dia, berselera. sesekali dihirup teh panas yang mak buat sambil membetulkan kain sarong yang dah nak terlondeh tu. sedikit penat…makin kurang sihatnya sejak bersara cikgu ni. makin banyak garis muka abah, segaris dgn usianya. botox kak nita pun blum tentu bleh make a miracle. hahahaha dulu beria benar dia mahukan saya menjadi cikgu. katanya, ”takde sorang pun anak abah nak mewarisi kerja abah”. kalo jadi cikgu kita slalu dimuliakan org, sampai mati org panggil kita cikgu. jadi cikgu tak bleh glamorkan? kena banyak sabo plak tu! tapi boleh kaya dgn berkawan. ada kepuasan sendiri, itu kata abah.

“tak baik tau anak dara bangun lewat?”

untuk saya ke soalan tu? pantas aje saya remote controlkan ke deq non. dia yang anak dara, bukan kita...dan sepetang ni jugak ada banyak plak soalan berangkai kat kepala. ish, soalan abah pun saya nak kena repeat paper nikan plak soalan diaorg.

kenapa ada tujuh hari dalam seminggu? bukankah lebih mudah kalo ada sepuloh ari dan dikira dengan sepuloh jari? bukan ke bulan itu ada dua belas dalam setahun dan kenapa arinya hanya tujuh?

ustaz kata syurga itu ada tujuh arasy dan neraka pun mcm tu gak. tak padatkah bila dicipta hanya tujuh level?

kata nenek kucing ada tujuh nyawa...tu la sebab dia idup lebih lama. benarkah? mana nenek tau? sekolah pun baru sampai darjah tiga...ada ke subjek biologi masa tu?

katanya lagi, sumpahan mahsuri juga 7 keturunan? mengapa ye?

cikgu sains plak kata pelangi tu ada tujuh kaler. jangan ditunjuk pelangi dilangit, nanti jari kita kudung. tak pulak hospital penuh dengan pesakit yang perlukan rawatan kecemasan. arrrrrhhh, mudah saja dimomokkan dengan mitos.

dan apa hebatnya malam tujuh likur? benarkah makbul doa si pencinta bila diangkat para malaikat ke sisi pencipta?

Thursday, February 5, 2009

de one and only

masa nak dine mlm aritu tetiba ada satu sms yang tak dikenali inbox. erm, sape gaknya penghantar msg ni? mungkinkah dia salah org? 012964XXXX tiada dalam simpan saya? selepas bebrapa kiriman sms...saya masih gagal meneka pemiliknya. dine mlm tu dipenuhi dengan tanda tanya dan persoalan?

ini sebuah kisah cute love story...

gurl: saya chantek tak?
boy: tak.
gurl: awak nak hidup bersama saya?
boy: tak.
gurl: awak akan menangis kalau saya tinggalkan awak?
boy: tak.

gurl mula menangis; boy mula menarik rapat gurl dan berkata;

boy: awak tak chantek, tapi yang ”ter-chantek”. saya tak nak hidup pergunakan awak, tapi saya hidup untuk awak. kalau awak tinggalkan saya…saya tak akan menangis, tapi saya akan mati tanpa awak di sisi.

soooooo sweetkan? i re-read diz msg berkali-kali. sape yang nak anto msg sebegini indah mlm-mlm gini? dah dua tahun saya tidak punya kekasih ati...secret admire? arrrrrrhhhh, gagal la meneka. sape?

“i’m your lovely one in your heart...”

tapi sape? dalam ati saya kini terlalu byk “partition” dan kalo nak dikatakan “parti” memang dah sepatutnya sampai seru! sms demi sms buat saya trus terkeliru.

“remember me or not?”

sengaja saya pula biarkan persoalan itu tanpa sebarang balasan. mungkin ada baiknya saya tidak meneka, tidak terus berteka-teki. bimbang ada hati yang terluka nanti. dan sepanjang perjalanan balik ke rumah saya layankan aje prasaan ni sambil dengar lagu by shayne ward “i cry”. layannnnnnnn!!!

Tuesday, February 3, 2009


“awak lapo la…jom gi b’fast?”

jam dah kul 10:30 pagi dan tempat dituju ialah restoren nasi lemak ayam yang terpopular. nape “ter”? sebabnya kedai makan ni sangat-sangat la ramai “artis” yang kluo melantak pepagi buta dgn fesyenista!!! hahahaha termasuk la saya dan penyu. tapi kiranya pagi ni bernasib baik sebab sempat la mencuci muka sebelum membuka selera. tu pun penyu dah pekik dari luar pasal buat teknik plastic surgery dalam tandas.

memang syok cuci mata kat kedai ni cos port dia btul-btul berdepan dgn club tennis & badminton. wah, promo mcm maria ungku sabri tuuuuu. so byk la benda-benda pelik yang seronok utk dilihat. yang nak melantak tu smua berpesen bagai. yang datang dgn baju tido, sluo pendek, singlet pagoda, skrit kembang semangkuk pun ada. yang tak sempat clean-up masker muka dan koyok pun ada. wakakaka. buat saya dan penyu gelak bahak tepi roadside pepagi ni. but target kitaorg hanya bebudak sport je yer! anyway, nasi lemak ayam kat sini memang kaw-kaw gilerrrr hingga menjilat kaki. duduk lama pun free...bleh lepak sampai tertukor tulang pelvis tau.

memandangkan perut dah kenyang so lebih byk lagi idea giler si penyu nak buat. kekadang saya tak dapat bayangkan idup ni tanpa penyu.....

singgah kedai 2 hinggit nak cari rak barang bilik air penyu; dan puas la dia bebel setebal bible mengalahkan murai cabut ekor. dah tak larat nak dengor then trus saya angkut dia gi pasar kipmart nak beli buah dan sayur. ari minggu memang habit saya nak mengotorkan kitchen dan cuba mengorbankan pelbagai jenis binatang di dalam kuali. arrrrrrhhhh, tu citer kat post lain la nanti!?!

after saya merengek manja kami pun pergi ke danga bay nak gunting rambut. kedai baru katanyerrrr. malangnya tutup la plak? so bagi tak menghampakan ati peminat, penyu pun ajak saya ke jusco mencari ”kechik” yang baru je pindah saloon baru. fyi, handphone saya tertinggal kat rumah, lagi pun plan cuma nak b’fast je? tup-tup dah merempat tak tentu mana nak cari si kechik ni? since daniel disappear, so saya dah takde hairstylist ensem dan berbakat gitew. susah la nak cari “masitah” utk sikat rambut saya sejak firaun pinjam buat harta.

[osis schwarzkopf] jenama besor tu dan pasti buat kami excited masuk saloon cap ayam ni. selepas berhempas pulas…bukan diaorg, kitaorg menahan prasaan so hasilnya memang adooooooooooor! professional la konon, hanjing sangat hasilnya. tukang gunting kat sini memang hancur dek...harap muka dan gaya je perfect! tak puas ati dgn hasil ”professional” diaorg kami balik rumah semata-mata nak amik handphone saya dan mengubungi kechik. puas la dail cuba dan menang, seskali trasa mcm talian teledera plak sbb rambut dah tak chantek. saya ok lagi tapi penyu la...hahaha padan muka sape suruh gi situ? lastly dapat gak catch kechik kat michael & guy. selepas di repair...beginiah rupa saya.

memang malang ari ni, inilah dinamakan “ari kejadian”.

wo-wo-wo kami masih tak mandi lagi ni tau! tu la baju tido kitaorg, uniform!!! konfiden kan gi melilau dgn baju tido masuk shoppin’ complex. mcm paris hilton & nicole richie dalam the simple life tu ha. tak puas lagi berpoya kitaorg pun gi chantekkan diri dgn tak mandi tu ke spa & sauna kat kedai kak thye (btul kot spelling nama dia…taram je dek!) sejam la gak kena facial & masker. after dat, kitaorg gi mandi kat sauna plak. “sesuatu” sangat!!! mcm la rumah kitaorg tak cukup air nak mandi. bezanya cuma rumah kitaorg tak ada ramai jantan tumpang mandi sama. hahahahaha.

lepas abis je berjemaah dlm sauna room dan jaccuzzi tub, ayo sesak nafas ler terlampau sangat...ramai org sesangat siap kena kuak-kuak dan masih lagi ada umat manusia. kwang-kwang-kwang. time menjamu selera plak kami makan kat gerai klantan yang takde kaitan langsung dgn menu klantan. mengongkan? and mondaynya saya trus buat mini concert blues...ingatkan bleh la join bluesgang, rupanya saya btul-btul heavy flow dan kira nasib korang la ye yang terkorban sebab saya btul-btul uncontrol. upon my word, here’s a state of things!

Monday, February 2, 2009


…dan cinta pun berbisik

cinta memukau mata, memasung sukma dan melekakan minda. kala cinta merasuk jiwa, seluruh cakerawala bagai milik berdua. tiada petualang yang bisa menjadi penghalang…segala-galanya bagai mampu digapai. yang mustahil bisa tercapai. namun, jika asmara dibayangi dusta, amarah bertakhta berdaulatkan nista. maka prahara cemburu pun menerpa, memusnah dan melenyapkan daerah cinta sekelip mata. yang tinggal hanyalah kekasih yang berkelana membawa luka sengsara dan air mata dalam titian hari-hari mendatang. dan jiwa pun tidak henti berharap, agar cinta impian kembali bertandang. mengusir kelam dan kembali mengundang terang.

qaseh as beauty lies in the eyes of the beholder, happiness is state of the mind which depends entirely on the individual concerned. can’t you take it easy and enjoy yourself now?

sayang, bulan ini bulan cinta. mengapa pepari cinta memanahkan cintanya? ingin saja dicuri panah itu, tersimpan di daerah sepi atau disebalik pintu hati. lucutkan sepasang sayap saktinya biar tak mampu lagi ia terbang tinggi. meninggalkan terkapai kesejukan dengan cawat berahi mengcongak kehebatan putik cinta tanpa qaseh dan sayang.

song’s to download : what about now : chris daughtry